Antwerpen lanceert BTS 3.0 voor containerbinnenvaart

Het Gemeentelijk havenbedrijf Antwerpen heeft een nieuwe versie van het Barge Traffic System (BTS) gelanceerd. Vanaf nu werkt de containerbinnenvaart met de versie 3.0. Het Barge Traffic System (BTS) is een gratis internettoepassing ontwikkeld door het Havenbedrijf. Het systeem functioneert sinds meer dan 6 jaar als uniek aanmeldings- en opvolgingsplatform voor de containerbinnenvaart in de haven van Antwerpen. Het gebruik van het systeem is sinds 3 september 2012 verplicht voor alle binnenvaartoperatoren en terminaloperatoren die containers vervoeren of behandelen in de haven van Antwerpen.

BTS 3.0 biedt meer transparantie, een betere visualisatie en betere opvolgingsmogelijkheden voor de planning en behandeling van de lichters. Zo laat het de binnenvaartoperatoren toe om realistische slots aan te vragen en ondersteunt het de terminaloperatoren om efficiënte en haalbare vaarschema’s voor de lichters op te maken. Daarnaast kunnen de gebruikers via een nieuwe rapportagemodule rapporten uit het systeem trekken.

Voor de terminaloperatoren leidt dit tot een efficiëntere inzet van de mensen en middelen en tot een accuratere planning en opvolging van de laad- en losopdrachten. Voor de binnenvaart resulteert dit in een optimalere afhandeling en een kortere verblijfstijd in de haven. Voorts zorgt het systeem voor een vlottere verkeersafwikkeling in de haven en voor meer veiligheid.

Bijgevolg draagt het systeem bij tot de strategische doelstelling van het masterplan binnenvaart namelijk de rol van de binnenvaart bevorderen. Het vervoer van containers van en naar de haven van Antwerpen verloopt voor nagenoeg 33% via de binnenvaart. Dit is substantieel in vergelijking met andere havens. Niettemin wil het Havenbedrijf dit aandeel verhogen tot 43% in 2020.

Bron: Port of Antwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.