België is de Fyra ‘kotsbeu’

Ondanks de vele problemen die de Fyra kent, heeft NMBS tot gisteren altijd gezegd dat de Fyra geen rommeltrein is. Daar komt de onderneming nu flink op terug. In één programma, de Zevende Dag verklaarde NMBS topman Marc Descheemaecker: ” Het is heel duidelijk, wat er in de voorbije dagen is gebeurd, is hallucinant. We gaan heel dringende bruale maatregelen moeten nemen, ook naar de constructeur toe.”
Descheemaecker zal maandag een aanbeveling doen aan de Raad van Bestuur. Hij wilde echter nog niet ingaan op wat die aanbeveling zal zijn. Die communicatie zal pas gebeuren nadat de Raad van Bestuur hieromtrend een beslissing heeft genomen. Ook wordt eerst gecommuniceerd met de Nederlandse Spoorwegen en AnsaldoBreda, de constructeur van de Fyra treinen.
De kost voor de drie Fyratreinen is zo’n 60 miljoen euro. Zo’n 55 procent daarvan is al betaald aan AnsaldoBreda. Descheemaeker maakt zich echter sterk dat hij dit geld zal terugkrijgen. Alle voorschotten zijn afgedekt met onherroepelijke bankgaranties. Hij zegt nog: ‘Ik ben het kotsbeu met AnsaldoBreda. Als ik hun verontschuldigingen zie, dan breekt mijn klomp. De NMBS zal de Italiaanse treinbouwer sowieso voor de rechter slepen om een schadevergoeding te krijgen. ‘Want wij en onze reizigers hebben onherroepelijke schade opgelopen.’
Bron: De Zevende Dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.