België wordt steeds minder belangrijk op exportmarkten

VBO en Deloitte België vroegen twee professoren om de gevolgen van de micro-economische realiteiten op onze uitvoer te onderzoeken. Leo Sleuwaegen (Vlerick School) en Carine Peeters (Solvay Brussels School) onderzochten het belang van België in de mondiale export tussen 2002 en 2011. Uit het onderzoek bleek dat België 21% minder belangrijk werd voor de uitvoer van goederen en 9% voor de uitvoer van diensten.

Volgens de studie is België onder andere te afhankelijk van de chemische en farmaceutische industrie om in de wereldhandel een concurrerende rol te spelen. Daarnaast is er ook achteruitgang op te merken in innoverende sectoren zoals informatica en electronica. Tot slot slaagt België er niet in zijn exportachterstand naar sterk groeiende landen bij te stellen (India, China, Rusland, Brazilië).

Een positieve noot uit het rapport, de helft van de jonge kmo’s, dus van minder dan vijf jaar oud, is reeds internationaal actief. De onderzoekers pleiten ook voor het integreren van de internationalisering in de strategie bij het opstarten van een onderneming. Daarnaast willen ze ook de politiek aanbevelen om stimulansen te vinden voor ondernemingen die nog niet internationaal werken.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.