bpost en Zetes gaan samenwerking aan voor het terugvinden van verdwenen fietsen

  • Een uniek systeem in België
  • RFID-technologie ten dienste van de burger


Brussel – 18 september 2014 – bpost heeft voor Zetes gekozen voor het ontwikkelen van een innovatief toestel genaamd de ‘CycloSafe’. Het systeem is geïntroduceerd op 15 september 2014 en kan verdwenen fietsen traceren met behulp van de RFID-chip in het toestel, dat bevestigd is aan het frame van de fiets. Tijdens hun ronde dragen de postbodes een mobiele scanner bij zich, die de fietsen detecteert. De gegevens worden daarop doorgestuurd naar de centrale ZetesOlympus-database.

Een uniek systeem in België

Omdat in België steeds meer fietsen gestolen worden of verdwijnen, draagt bpost ertoe bij ze terug te vinden door samen met Zetes het CycloSafe-systeem te ontwikkelen. Met dit systeem kunnen verdwenen of gestolen fietsen opgespoord en teruggevonden worden. 

Nico Cools, Managing Director Business Customers & Solutions bij bpost, legt uit: “Wij wilden onze waaier aan diensten voor de burger uitbreiden. Zo kwamen we op het idee van de CycloSafe. Het stelen van fietsen is een echte plaag. Voor het realiseren van een traceringssysteem hadden we een partner nodig met ervaring in het ontwikkelen van grootscheepse projecten. Onze keuze viel op Zetes, een gerenommeerde Belgische onderneming.” 

Hoe werkt het in de praktijk?

Zetes heeft de ontwikkeling en de productie van de CycloSafe voor zijn rekening genomen. Het toestel, dat permanent bevestigd wordt aan het frame van de fiets, bevat een chip met een uniek identificatienummer dat geregistreerd is in de ZetesOlympus-database. Het wordt geactiveerd van zodra de gebruiker zich online aangemeld heeft op de hiervoor bestemde site van bpost. 

Zetes heeft een mobiele app ontwikkeld die via Bluetooth® communiceert met een RFID-scanner. Met het apparaat kunnen snel en continu gegevens gescand worden op plaatsen waar veel fietsen staan, zoals bij stations, rondom scholen enzovoort. Die gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar de ZetesOlympus-database in de cloud. Van daaruit worden ze doorgestuurd naar het bpost-systeem. Als een gestolen of verdwenen fiets gedetecteerd wordt, dan neemt bpost contact op met de lokale politiezone die dan het nodige kan doen om de fiets terug te bezorgen aan de eigenaar. De ZetesOlympus-database communiceert dus met het bpost-systeem. De geolokalisatiegegevens die beheerd worden door Zetes, en de persoonsgegevens van de gebruikers die beheerd worden door bpost, worden apart bewaard om te voorkomen dat de privacy geschonden wordt. 


Alain Wirtz, CEO van de Zetes Groep besluit: “Zetes is in Europa reeds zeer aanwezig in de postsector met de Proof of Delivery-oplossing, ZetesChronos. Maar met dit innovatieve en unieke project in België, geeft bpost ons de kans de kerncomponent van onze Collaborative Supply Chain-oplossingen, namelijk ZetesOlympus, te implementeren en dit in combinatie met RFID-technologie.” 

Foto’s

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.