Earth Overshoot Day, nood aan groenere logistiek en transport

Vandaag, 19 augustus is het Earth Overshoot Day. Dat wil zeggen dat we dit jaar al even veel verbruikt hebben, dan de aarde in heel 2014 kan produceren. Vanaf morgen zullen we dus de natuurlijke reserves van onze planeet aanspreken.

Ook onze logistiek en transport vragen heel wat energie en dragen dus in belangrijke mate bij aan dit verbruik. Het WWF pleit voor een structurele omkeer van ons energieverbruik naar hernieuwbare energie. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend?

In 2013 werden fossiele brandstoffen nog voor 1.900 miljard dollar gesubsidieerd. Er is dus heel wat geld beschikbaar dat groene energie zou kunnen promoten. We zien ook steeds meer zonnepanelen op onze warehouses en alternatieve brandstoffen voor onze vrachtwagens. Maar er blijkt nog heel wat werk aan de winkel.

De draagkracht van onze aarde gaat er zelfs nog op achteruit. In het jaar 2000 viel Earth Overshoot Day op 1 oktober. Vandaag zijn onze hernieuwbare reserves van onze planeet al anderhalve maand vroeger opgebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.