Een nieuw ultramodern logistiek gebouw van 50.000 m² in Brussels Airport

2021_BrusselsAirport_BrucargoWest

In de logistieke zone van Brussels Airport is een nieuw logistiek gebouw voor de afhandeling van goederen officieel geopend, na bouwwerken die twee jaar duurden. Dit nieuwe complex, met rechtstreekse toegang tot het tarmac, heeft een grote oppervlakte aan gekoelde opslagruimtes en biedt onderdak aan drie topbedrijven: Kuehne+Nagel, Worldwide Flight Services en Expeditors.

Tweede belangrijkste logistieke hub in België

Brussels Airport beschikt over een essentieel logistiek platform voor import en export in ons land. Meer dan honderd verschillende bedrijven uit de logistieke keten zijn hier gevestigd, waardoor deze zone de op een na belangrijkste logistieke hub voor België is, na de haven van Antwerpen, voor de internationale handel en het luchtvervoer in Europa. Dankzij haar buitengewoon centrale ligging tussen alle belangrijke industriële centra is de logistieke zone van Brussels Airport een cruciale motor voor de economische groei van het land en zijn regio’s. Zo werden in 2020 bijna 650.000 ton goederen via Brussels Airport verscheept.

De specialisaties op Brussels Airport, bederfbare goederen, farmaceutische producten en e-commerce, hebben zich de laatste jaren sterk ontwikkeld, in het bijzonder tijdens de COVID-crisis. Brussels Airport heeft al meerdere jaren fors geïnvesteerd om zijn logistieke hub Brucargo verder te versterken. Zo heeft Brussels Airport in totaal 100 miljoen euro geïnvesteerd in ultramoderne logistieke gebouwen, waaronder een nieuw gebouw voor de firma Brinks voor het specifieke vervoer van goederen van hoge waarde en het Animal Care & Inspection Center voor de tijdelijke opvang en het vervoer van diverse diersoorten.

Daarnaast is ook geïnvesteerd in de renovatie van een aantal bestaande gebouwen waaronder dat van Swissport Cargo. En natuurlijk in de bouw van een gloednieuw logistiek complex op Brucargo West.

Duurzaamheid en gekoelde opslag oppervlakte

Aan de westkant van Brucargo heeft Brussels Airport in eigen beheer geïnvesteerd in een complex met zo’n 50.000 m2 aan magazijnen om tegemoet te komen aan de noden van 3 bedrijven, Kuehne+Nagel, Worldwide Flight Services (WFS) en Expeditors, die er instaan voor het vervoer, de verpakking en de tijdelijke opslag van vracht. Brucargo West biedt enerzijds een extra eerstelijnsinfrastructuur voor de afhandeling van goederen (WFS), waardoor de maximale vrachtafhandelingscapaciteit wordt vergroot. Anderzijds maakt het de verankering mogelijk van de luchtvrachtactiviteiten van twee wereldspelers op het vlak van logistiek (Expeditors en Kuehne+Nagel). Zij bevestigen zo hun vertrouwen in de toekomstige ontwikkeling van Brucargo.

Kuehne+Nagel breidt ook zijn afhandeling van bederfbare goederen op Brussels Airport uit (temperatuur-gecontroleerde opslag en transport van bloemen, groenten en fruit). De nieuwe infrastructuur is ook specifiek aangepast voor de afhandeling van farmaceutische producten en in het bijzonder vaccins, producten die tot de specialisaties behoren van Brussels Airport dat met meer dan 30.000 m² gekoelde opslagruimte een van de belangrijksteluchthavens ter wereld is op dit gebied. De hub van Kuehne+Nagel in Brucargo vormt hiermee een strategische aanvulling op het wereldwijde netwerk van 90+ KN PharmaChain GxP gecertificeerde luchtlogistieke stations van het bedrijf.

Expeditors is bezig met de uitbreiding van hun healthcare programma in Europaen heeft Brussels Airport gekozen als farmaceutische hub om zijn Europees netwerk met de rest van de wereld te verbinden. De nieuwe healthcare faciliteit van Expeditors is in combinatie met een volledig temperatuur-gecontroleerde end-to-end logistiek een onderscheidend element op de markt voor de distributie van vaccins en zeer gevoelige farmaceutische producten. Deze nieuwe faciliteit van Expeditors speelt nu al een sleutelrol in het vervoer van COVID-19-vaccins en aanverwante medische hulpmiddelen.

“Dankzij Brucargo West beschikken we over bijkomende logistieke installaties voor het veilige transport van farmaceutische producten in het algemeen en van COVID-19-vaccins in het bijzonder”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. “Wij breiden zo onze logistieke eerstelijnsinfrastructuur en onze temperatuur-gecontroleerde installaties uit en beschikken vandaag over de grootste capaciteit aan gekoelde opslag van alle Europese luchthavens. Brussels Airport is een proactieve investeerder die de logistieke keten nog efficiënter wil maken en wil aanpassen aan de toekomstige groei, waardoor de luchthaven een cruciaal economisch platform blijft in België, op vlak van tewerkstelling en toegevoegde waarde voor de economie van ons land.

Duurzaamheid was een belangrijk aandachtspunt tijdens de bouw van dit logistieke project, die in mei 2019 van start ging. Zo werd een deel van de dakoppervlakte als groendak ingericht en werd alles in gereedheid gebracht om het volledige oppervlakte op termijn te voorzien van zonnepanelen. De gebouwen zullen ook spaarzaam omgaan met water dankzij de installatie van wadi’s voor waterinfiltratie en regenwaterputten voor het hergebruik van regenwater. De gebouwen zijn ook uitgerust met ledverlichting en warmtepompen. Om de mobiliteit op het luchthavendomein te verbeteren en een duurzamer vervoer van het personeel mogelijk te maken, zijn in de zone bovendien oplaadpunten voor elektrische voertuigen geïnstalleerd. Twee bijkomende bushaltes en een nieuw fietspad vervolledigen het mobiliteitsaanbod.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.