Egemin automatiseert keersluis op de Maas

Egemin Automation, de automatisatiespecialist uit Zwijndrecht, heeft voor de Nederlandse Rijkswaterstaat in Heumen (Nederland) een extra keersluis ontworpen en gebouwd die de Maas met het Maas-Waal kanaal verbindt. Egemin schakelde voor dit project zijn Infra Automation divisie in en werkte in onderaanneming voor Besix Nederland, de hoofdaannemer voor het Rijkswaterstaat-project.


Hoge beschikbaarheid, lage faalkans

De keersluis laat scheepvaartverkeer in beide richtingen toe. Bij hoog water op de Maas, functioneert de sluis als een stuwsluis om te voorkomen dat het water uit de Maas in het kanaal stroomt. Egemin Automation was verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en het testen van de elektrotechnische, hydraulische en mechanische installaties van de nieuwe sluis.

Besix Nederland koos voor Egemin omdat die voldeed aan de hoge eisen die gesteld werden voor het project. Zo moet er een beschikbaarheid gegarandeerd worden van bijna 99 procent en moet de faalkans beperkt blijven tot minder dan 0,01 procent.

 

Energieneutrale installatie

“De sluis voor tweerichtingsverkeer moest onderhoudsvriendelijk en energieneutraal zijn”, vertelt Egemin projectmanager Tom Haesebrouck. “Om het energieverbruik onder controle te houden, hebben we lage-energie installaties geplaatst. Deze zijn duurder bij aankoop maar verdienen zichzelf terug. De energie die nodig is voor het openen en sluiten van de sluisdeuren, de controleverlichting en andere systemen wordt opgewekt door zonnepanelen.”

Egemin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.