Oosterweelverbinding verhoogt druk op coalitiegesprekken in Antwerpen

In Antwerpen heeft Groen gevraagd aan Antwerps formateur Bart De Wever (N-VA) om het compromis over de Oosterweelverbinding open te breken. Ze verwijzen daarbij dat De Wever voor de gemeenteraadsverkiezingen gezegd heeft dat hij met geen enkel tracé getrouwd is.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) denkt er niet aan om hierop in te gaan. Het Plan-MER is in actie en er wordt niet teruggekomen op afspraken en hij rekent erop dat De Wever hier op niet op in zal gaan.

Dit alles heeft wel consequenties voor de coalitievorming in Antwerpen. Op dit moment is een coalitie in Antwerpen zonder Groen erg moeilijk. Groen voorzitter Wouter van Besien geeft ook aan dat hij nu gebruik maakt van de machtspositie die de kiezers hen gegeven hebben. Daarnaast zegt hij dat het huidige compromis vooral interessant is voor de Vlaamse regering, maar niet voor de Antwerpenaar.

Als Groen blijft doorzetten, is dit voor vele andere partijen een sollicitatie om in de oppositie te gaan. Dan komt de druk bij de Stadspartij (SP.A & CD&V) van Patrick Janssens. Deze laatste heeft altijd gezegd dat hij niet in een coalitie stapt zonder Groen.

Bart De Wever zal alvast zijn diplomatieke capaciteiten moeten bovenhalen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.