Oproep Mobilotoop Garagekampen (VIM)

Bouw mee aan een nieuwe vervoercultuur. Sleutel mee aan flexibele modulaire voertuigen, denk mee na over nieuwe vervoersapplicaties voor je smartphone of teken mee aan een stedelijke omgeving waarbinnen al deze nieuwe vormen van mobiliteit zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Wil je meewerken aan een boeiend project over stedelijke mobiliteit in de toekomst? Voertuigen, infrastructuur en omkaderende diensten ontwerpen voor een betere mobiliteit?
Neem de oproep door en stuur ons je kandidatuur voor 20 maart.

 

Situering

Rijdt een e-car straks zelfstandig de kinderen naar school? Klikken we aan het eind van de dag een boodschappenbak aan onze wagen? Lenen we een voertuig op maat in het lokale buurthuis tegen mobicredits? Upgraden we ons voertuig in plaats van het oude af te danken en een nieuw te kopen?
Een nieuw prototype voor een andere mobiliteit.

Het project Mobilotoop  tracht een beeld te scheppen over hoe de stedelijke mobiliteit er in de toekomst (2020-2050) uit kan zien. Verschillende scenario’s worden afgetoetst met een ruime groep van experts uit verschillende disciplines. Uiteindelijk is het de bedoeling om een prototype uit te werken voor een voertuig, omkaderende diensten en infrastructuur.

 

Cross-over door design

Mobilotoop is het eerste cross-overproject van Design Platform Vlaanderen. Het is een grootschalig concreet project met activiteiten in diverse regio’s waarbij alle doelgroepen betrokken worden en dat tot tastbaar resultaat leidt. Dit moet zowel inspireren – potentieel tonen via toekomstscenario’s door tastbare concepten en stalen/prototypes – als kennisuitwisseling en contacten
initiëren tussen industrie, designers, kenniscentra, scholen en het brede publiek.

Mobilotoop wordt gerealiseerd door Flanders InShape, Design Hub Limburg, Vlaams Instituut voor Mobiliteit, IntraStructures en Pantopicon. Dit project wordt mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse overheid en Agentschap Ondernemen, afdeling Economisch Ondersteuningsbeleid.

 

Het project

De interviews, het expertenkamp en het designkamp zijn reeds achter de rug.
Het is nu de hoogste tijd om met de realisaties te starten. Er zal gewerkt worden rond 3 thema’s: voertuigen, omkaderende diensten en infrastructuur.
Per thema worden er in 2013, tussen juni en september, 3 garagekampen georganiseerd.
Garagekamp 1 – Conceptualisatie
Gezamelijke brainstorm + nadenken op welke manier de verschillende teams elkaar het beste kunnen gaan versterken + vastleggen van de verwachtte eindresultaten, mogelijke richtingen bepalen
Garagekamp 2 – Synchronisatie
Eerste schetsontwerpen en mock-ups aan elkaar presenteren en met elkaar gaan combineren waardoor duidelijk wordt waar zowel de opportuniteiten als de gaten liggen in alle drie de voorstellen om vervolgens de concepten verder te kunnen aanscherpen en verder op elkaar gaan afstemmen
Garagekamp 3 – Demonstratie
‘Bèta-testing’ van het Mobilotoopconcept als geheel. Bugs worden gedetecteerd en verholpen en de finale presentatievorm van het geheel (voor de Triënnale) wordt verder besproken en vastgelegd.
Per thema wordt een team samengesteld dat in de loop van het garagekamp (en indien nodig tussendoor) samen aan een realisatie werkt.
Per thema/garagekamp wordt ook een trekker aangeduid. Hij of zij krijgt de opdracht om o.a. de processen, de werking, de deliverables en de goede sfeer tijdens het garagekamp te bewaken.
De uitvoering gebeurt in nauwe samenwerking met de kerngroep van het Mobilotoop project.

Alle prototypes van de garagekampen worden tentoongesteld tijdens de Designtriënnale in december 2013 in Genk/C-Mine, waar meer dan 50.000 bezoekers verwacht worden.
Contactpersonen tijdens de uitvoering van de opdracht:

Flanders InShape
Maka De Lameillieure
[email protected]
+32 498 91 94 99

Thomas Lommée / Intrastructures
[email protected]
+32 486 295 634

 

Oproep

Voor de drie thematische garagekampen (voertuig, omkaderende diensten, infrastructuur) zoeken wij geïnteresseerde en gemotiveerde mensen met diverse achtergronden en expertises:
Ontwerpers (grafisch, product, …), mecaniciens, app ontwikkelaars, stedenbouwkundigen, fietsenbouwers en fanatici, mensen met technische vaardigheden en ervaring in elektronica, 3D printing, productieassistenten, enz. …

 

Data
De kick-off voor de 3 garagekampen vindt plaats op 24 april 2013.
De conceptuele fase van de 3 garagekampen vindt plaats op 7 en 8 juni 2013.
De bouwfase voor de 3 garagekampen vindt plaats op 30 en 31 augustus 2013.
De finale fase voor de 3 garagekampen vindt plaats op 27 en 28 september 2013.
Ben je geïnteresseerd om samen met ons verder te bouwen aan een visie op hoe we het mobiliteitsprobleem in de toekomst kunnen oplossen? Stel je dan kandidaat voor één van de garagekampen.
Voor de deelnemers aan  garagekamp voorzien wij geen vergoeding, behalve een verplaatsingsvergoeding. Wij garanderen wel een aangename en creatieve sfeer, lekkere maaltijden, mogelijkheid tot overnachting (gratis) in de buurt van de locatie waar de garagekamp plaatsvindt en bovenal een boost voor jouw kennis, inzichten, creativiteit en passie voor onze toekomst.
De inschrijvingen moeten uiterlijk op 20 maart 2013, 11u in bezit zijn van Flanders InShape, per email
Flanders InShape
[email protected]
De evaluatie van de inschrijvers gebeurt aan de hand van de ingestuurde motivatiebrief, de nodige expertise, de complementariteit van kennis en het engagement om intensief samen te werken met de andere deelnemers.

Stuur ons je cv, een overzicht van je expertise, jouw motivatie (max. 10 regels) voor dit project en de reden waarom je een bepaalde garagekamp wil volgen.De deelnemers moeten zich willen en kunnen vrijmaken voor minimaal één kick-off meeting en de drie fasen van één garagekamp. Elke fase van een garagekamp duurt 2 dagen (vrijdag en zaterdag).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.