PES: een onmisbaar onderdeel van de supply chain

Een packaging execution systeem (PES) zorgt voor gecentraliseerde aansturing van alle activiteiten met betrekking tot de verpakking. De meeste productiebedrijven kennen de voordelen van een manufacturing execution systeem (MES), maar 90% beseft nog niet hoeveel baat ze kunnen hebben bij een PES. In een wereld waarin betrouwbare productidentificatie en traceerbaarheid cruciaal zijn, zijn de voordelen enorm. 

Heel vaak is er geen directe link tussen de verpakkingslijn en het ERP-systeem dat alle identificatiegegevens aanlevert van de producten op die lijn. Dit betekent dat elk apparaat in de verpakkingslijn lokaal, apart en vaak handmatig geconfigureerd wordt. Hierdoor ontstaat een grote kans op fouten, zoals foute labels, niet voldoen aan standaarden (GS1, EPC, supply chain-identificatieregels), of configuratiefouten in verpakkingsidentificatiesystemen. Deze fouten worden veroorzaakt door onvoldoende visibiliteit en traceerbaarheid van acties, gebeurtenissen en gegevens en door het ontbreken van gegevensaggregatie en automatische controle. Zonder PES, en dus zonder integratie van alle verpakkingslijnen met de bedrijfs-ERP, komt de complete producttraceerbaarheid in gevaar omdat niet gegarandeerd kan worden dat de identificatie- en controleprocessen vlekkeloos verlopen.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN PES?

Een PES is de onmisbare link tussen de ERP en de verpakkingslijn. Binnen een volledig aangestuurd circuit stuurt het alle randapparaten aan. Het zorgt ook voor een correct beheer van alle processen rondom de productidentificatie. Dit betekent dat één oplossing zorgt voor de uitvoering van alle lijnen, alle gegevens beheert en rapporten genereertover de gebeurtenissen en acties die op elk niveau plaatsvinden. Volledig geautomatiseerde processen betekenen ook een snellere uitvoering van deze activiteiten.

Alle machines op een lijn kunnen door één persoon bediend worden via één human-machine interface. Dit brengt het aantal vereiste handmatige acties aanzienlijk terug en hierdoor ook het aantal fouten. Aangezien de klant weet dat de integratie op grondige wijze gedaan is en dat alle informatie veilig en in realtime verwerkt wordt, hoeft hij zich geen zorgen te maken. De kwaliteit en de integriteit van de identificatie zijn gewaarborgd.

Een PES kan ook zorgen voor individuele identificatie (serialisatie) en geeft onder andere nauwkeurige informatie over welke producten in welke dozen zitten. Deze link is mogelijk dankzij simultaan lezen of mass reading: als producten zich in een doos bevinden, dan worden hun serienummers tegelijk gelezen en gekoppeld aan het serienummer van de doos. Gegevensaggregatie versterkt de traceerbaarheid van elk individueel product

HET PES IS EEN EFFICIËNTE OPLOSSING VOOR DE NIEUWE UITDAGINGEN VAN FABRIKANTEN

Al tientallen jaren investeren productiebedrijven in hun MES, dat uiteraard onmisbaar is voor het garanderen van een consistente productkwaliteit. Maar gezien de groter wordende behoefte aan traceerbaarheid om merken te beschermen, distributiekanalen te controleren en de gezondheid van de consument te waarborgen, zien we nu ook een stijgende interesse in PES. Een PES vormt de essentiële basis voor horizontale traceerbaarheid van de supply chain overeenkomstig de belangrijkste identificatiestandaarden, zoals EPC en ePedigree. Wanneer het direct gekoppeld is aan een collaborative event execution-platform, dan zijn de supply chain-traceerbaarheid en -visibiliteit gewaarborgd, met de zekerheid dat het juiste product naar de juiste plek gaat en de mogelijkheid voor elke koper om de authenticiteit van het product te controleren.

Tot nu toe bestond er geen volwaardig equivalent van het MES voor verpakking. Met de komst van nieuwe dynamische gegevensdragers die meer informatie kunnen coderen voor elk item (bijvoorbeeld RFID, datamatrix, databar enz.), begrijpen bedrijven de noodzaak om zich te voorzien van een PES-oplossing die direct verbonden is met hun informatiesystemen.  Het PES coördineert gegevensstromen, zelfs met zeer hoge snelheden, waardoor het onmisbaar is voor het toepassen van de nieuwe identificatiestandaarden in alle sectoren. Een specialist in oplossingen voor het optimaliseren van de supply chain kan u helpen bij de implementatie van een PES en bij het kiezen van de technologie die het meest geschikt is voor uw bedrijfsprocessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.