Touring vraagt uniformisering verkeers signalisatie voor vrachtvervoer

Volgens Touring is het aantal inschrijvingen van vrachtwagens in 2007 met 20% is toegenomen. “Ook het aantal verplaatsingen van binnen- en buitenlandse vrachtwagens blijft fors stijgen. Uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit blijkt dat in ons land zowat 42% vrachtwagens met een buitenlandse nummerplaat rondrijden”. Dit zorgt volgens hen voor veiligheidsproblemen en zedringen er bij de overheid op aan om hier meer aandacht aan te besteden.

FIA, de Internationale Automobielfederatie vraagt aan de Europese Commissie en de lidstaten een doorgedreven harmonisering van de verkeersborden voor vrachtwagens. Elk jaar is er in Europa en ook in België een groei van ongeveer 3,4% tonkilometer.

In alle Europese lidstaten rijden hoe langer hoe meer vrachtwagens van vreemde origine rond. Dat zijn er gemiddeld zo’n 83.000 per dag. Ze zijn vooral afkomstig uit Nederland (25%), Duitsland (14,6%), Frankrijk (9%) en Polen (6,5%).

Volgens de FIA is het bijna onmogelijk voor vrachtwagenbestuurders om alle verkeersborden in elk land te kennen, door een compleet gebrek aan uniformsering. “Nochtans is dit zeer belangrijk voor de verkeersveiligheid en is het hoog tijd om werk te maken van bestaande overeenkomsten zoals de conventie van Wenen, die in feite achteroploopt”.

Er worden volgens Touring steeds nieuwe reglementen ingevoerd in elke lidstaat, maar er is geen uniformiteit en dit is bijzonder moeilijk voor de bestuurders. “Daarom vragen we aan Staatssecretaris Schouppe van Mobiliteit om samen met zijn buitenlandse collega’s actie te ondernemen”.

Bron: Touring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.