Opleiding: Transport- en Logistiek Medewerker

In tegenstelling tot wat een aantal doemscenario’s aanvankelijk voorspelden wist de Haven van Gent behoorlijk stand te houden in tijden waarin het woord crisis slag om slinger in de mond werd en wordt genomen. Hoewel er overal te lande jobs verloren gaan hebben heel wat bedrijven in de Gentse havenzone het soms moeilijk om alle vacatures ingevuld te krijgen. Het vele werk vraagt dan ook heel vaak om goed opgeleide medewerkers. Met een verfijnde opleiding op twee jaar wenst Het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Het Perspectief potentiële werknemers voor te bereiden op een job in de haven.

Het Havenbedrijf Gent pronkt terecht met opvallend maar vooral verrassend mooie cijfers: “De Gentse haven boekte in 2012 een totale watergebonden goederenoverslag van 49,5 miljoen ton. Met 600.000 ton minder overslag kent Gent wel een daling van 1,17 % tegenover 2011. Een opvallend kleine daling in vergelijking met een aantal andere havens in Europa. Door onder meer de diversiteit in goederensoorten wist en weet de Gentse haven zich behoorlijk stand te houden.

De opleiding focust zich dan ook op die diversiteit en leidt medewerkers op zodanig dat zij tewerkgesteld kunnen worden in een grote waaier aan bedrijven.

Naast logistiek , incoterms en andere transportgerelateerde vakken, komen uiteraard de verschillende vervoersmodi ruim aan bod : wegvervoer, spoorwegvervoer, binnenvaart, zeevaart en luchtvervoer.

Daarnaast is er aandacht voor havenkennis en werkplekleren. Deze laatste module wordt ingevuld met bedrijfsbezoeken, gastcolleges, projecten en eventueel stage.. Een bezoek aan de havens van Gent en Antwerpen staan dan ook steevast op de agenda.

Er is ook aandacht voor ICT en voor het vakjargon in de voor een haven belangrijke talen, het Frans, het Engels en het Duits. Import en export vanuit en naar heel wat continenten vraagt vaak om kennis van een specifiek vakjargon.

Wie toch voor een bedrijf kiest met een bijzondere focus op één specifieke taal kan aan Het Perspectief ook terecht voor een specifieke taalopleiding. Met 16 vreemde talen, onderwezen op verschillende niveaus is Het Perspectief de belangrijkste aanbieder van talenonderwijs voor volwassenen. En het moet gezegd: een basiskennis van een vreemde taal maakt het niet enkel makkelijker werken, het opent ook heel wat deuren of havensluizen zo je wil.

Voor de opleiding Transport- en Logistiek Medewerker zijn geen specifieke instapvoorwaarden. Een diploma secundair onderwijs is zelfs geen vereiste. Meer nog, de opleiding kan gecombineerd worden met de opleiding Aanvullende algemene vorming voor wie nog een diploma secundair onderwijs wenst te behalen. Je krijgt als cursist een persoonlijke trajectbegeleiding en , studieadvies .

Voor de prijs hoef je ’t alvast niet te laten. Je betaalt 1,15 euro per lesuur. De opleiding komt in aanmerking voor het gebruik van opleidingscheques van de Vlaamse Gemeenschap, waardoor je 50 procent van de kosten kan uitsparen. Werkzoekenden kunnen aan de hand van een door de VDAB uitgegeven attest inschrijven voor slechts 30 cent per lesuur. Niet uitkeringsgerechtigde werkzoekenden of werkzoekende schoolverlaters kunnen de cursus met het juiste attest zelfs gratis volgen.

Aina Van Goethem, cursiste sinds 2011 getuigt:

“Van opleiding ben ik eigenlijk kapster. Maar na zo’n drie maanden gewerkt te hebben als kapster kwam ik tot de conclusie dat ik een nieuwe wending wou geven aan mijn beroepsleven. Zo ben ik op zoek gegaan naar een opleiding die bij mij paste. Die vond ik uiteindelijk bij het perspectief te Gent. Na een kleine twee jaar vol leerrijke lessen en uiterst interessante bedrijfsbezoeken ben ik bijna aan de eindmeet. Letterlijk dan, want figuurlijk bereikte ik eigenlijk al de gewenste eindmeet: tijdens de opleiding ging ik al gericht zoeken naar een job in de transport/ logistieke sector en die heb ik ook vrij snel gevonden. Ik werk nu als Loketbediende/ Customer service coördinator in de Waaslandhaven.”

www.hetperspectief.net

Klik hier voor de opleiding Transport- en Logistiek Medewerker

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.