Visie: Duurzame logistiek komt niet van de grond door focus op prijs

Navelstaren beperkt strategische bedrijfsvoering in transport en logistiek

Duurzaam ondernemen ontbreekt in de gehele transport- en logistieksector. Hiermee laat de branche kansen onbenut om zich te onderscheiden, ten opzichte van de directe (internationale) concurrentie. Dit stelt  Mark Haverlach, Europees distributiemanager bij InterfaceFLOR en lid van het platform Duurzame Logistiek. De marges van de transportsector staan momenteel zwaar onder druk, waardoor de focus nog meer op de prijs is komen te liggen.

Haverlach: ‘De huidige, traditionele overlevingscultuur laat geen ruimte over voor innovaties of focus op duurzaam ondernemen. De weinige, duurzame initiatieven die worden opgestart, gebruiken duurzaamheid alleen als marketingtool en blijken in de praktijk onwerkbaar. Bijvoorbeeld omdat men maar een beperkt aantal voertuigen op een alternatieve brandstof tot zijn beschikking heeft.’ De transportsector kenmerkt zich door het ontbreken van een strategische visie, weinig tot geen samenwerkingsverbanden met collega’s en veel wantrouwen tussen vervoerders en verladers. Het directe gevolg hiervan is een te hoog kostenniveau, onnodig hoge CO2-emissies en lage rendementen.

Haverlach: ‘Om uit deze vicieuze cirkel te komen is een mentaliteitsverandering noodzakelijk, waarin een grote rol is weggelegd voor de verladers. Verladers moeten aansturen op een performance partnership met hun vervoerder, waarbij de focus ligt op de gezamenlijke kostenbeperking en niet op prijs.’ Investeren in een lange termijn relatie en samenwerken om de kosten te beperken is van primair belang. Binnen het performance partnership wordt het verwezenlijken van duurzame doelstellingen vergemakkelijkt, omdat de prijs niet langer het vertrekpunt is.

Mark Haverlach
Europees Distributiemanager
InterfaceFLOR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.