Een andere logistiek door 3D printer technologie?

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil in 2014 een 3D-printer met haar astronauten meesturen. Hierdoor kunnen ze reserveonderdelen ‘drukken’ en moeten ze dus niet meegenomen worden van de aarde. Het is maar een voorbeeld, maar is dit de manier waarop we in de toekomst zullen werken?

Dan betekent dit ook een impact op onze logistieke en transport sector. Kunnen we onderdelen ter plaatse printen in plaats van ze te vervoeren? We moeten ze dus ook niet meer in stock houden, we maken ze als we ze nodig hebben. Zelfs op productielijnen zou dit een vermindering van intern transport betekenen. Waar mogelijk laten we geen onderdelen meer komen van het magazijn, maar zetten we een printer langs de lijn waar ze gemonteerd moeten worden.

De foto hierboven toont een concept car bestaande uit 84 onderdelen die 3D geprint werden aan de universiteit van Cincinnati en bij i.materialise.

3D printen heeft nog een hele weg af te leggen, en het heeft ook sterke beperkingen naar materialen en grootte van gedrukte voorwerpen, maar er zit een stevige evolutie in. Misschien iets om nu al over na te denken…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.