gecertificeerd wegen wordt verplicht voor goederen vervoerd per schip

Bedrijven die hun goederen per schip willen laten vervoeren, moeten deze voortaan eerst gecertificeerd wegen. Verladersorganisatie OTM waarschuwt dat Belgische handels- en productiebedrijven hierdoor te maken krijgen met een lastenverhoging oplopend tot honderd miljoen euro, terwijl de veiligheid op schepen niet toeneemt.

De maatregel werd vandaag door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen besproken. Als de veiligheidscommissie van de IMO eind dit jaar akkoord gaat met de maatregel wordt deze in 2016 van kracht. Wereldwijd loopt de lastenverhoging op tot acht miljard euro. Belgische handels- en productiebedrijven gaan tot twintig euro per container extra betalen om het gewicht op een gecertificeerde wijze te bepalen.
Het verplicht wegen van containers voorkomt volgens de IMO het verlies van containers op zee.

Volgens OTM vergroot de maatregel de veiligheid echter niet. Jaarlijks slaan ongeveer 350 containers overboord – in het merendeel van de gevallen zijn de containers verkeerd vastgezet. Ook wordt tien procent van de containers op een andere plaats op het schip gezet dan aanvankelijk het plan was.
OTM probeert in samenwerking met de Europese koepelorganisatie voor verladers, de European Shippers’ Council (ESC), en Aziatische verladersorganisaties, te voorkomen dat het voorstel definitief wordt aangenomen.

Bron: OTM – Nik Delmeire (voorzitter) 23/09/13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.