Brexit maakt rechtstreeks transport tussen West-Europa en Ierland interessanter dan Britse landbrug

ECS - Hugo Donche

Sinds de Brexit ondervindt de logistieke sector heel wat gevolgen voor de dagdagelijkse werking. Niet enkel administratief, maar ook geografisch. ECS,  supply chain en intermodaal transport specialist, merkt dit ook aan het stijgende aantal rechtstreekse afvaarten van West-Europa naar de Republiek Ierland en Noord-Ierland. Door de opgedreven administratieve verplichtingen en grenscontroles in het Verenigd Koninkrijk biedt de scheepsroute naar Ierland nu een sneller alternatief voor wegtransport door Groot-Brittannië, aangezien Noord-Ierland en de Republiek Ierland douanetechnisch als één geheel gezien worden en bijgevolg niet onderhevig zijn aan de Brexit-maatregelen.

Vooraleer de Brexit-maatregelen van kracht gingen, werd Ierland vanuit West-Europa bevoorraad via Groot-Brittannië als landbrug. Ladingen werden per schip naar Dover vervoerd, om van daaruit via truck het Britse vasteland te doorkruisen en opnieuw via schip Ierland en Noord-Ierland te bereiken. Momenteel winnen rechtstreekse afvaarten naar Ierland echter aan belang. Op die manier, en dankzij een uitzonderingsregel in het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland dat deel uitmaakt van het Terugtrekkingsakkoord, kunnen de douanemaatregelen grenscontroles aan de Britse grens vermeden worden.

“Volgens dat Protocol volgt Noord-Ierland het Douanewetboek van de Unie en het tariefstelsel van de EU, vooral om de harde grens met de Republiek Ierland en Noord-Ierland te vermijden”, weet Hugo Donche, supply chain & development director bij ECS. “Daardoor zijn er geen douaneformaliteiten van toepassing bij de handel tussen lidstaten van de Europese Unie en Noord-Ierland. Als iemand vanuit het Verenigd Koninkrijk wil leveren in Noord-Ierland, moeten er douaneaangiftes aangemaakt worden. Terwijl wij vanuit België zonder enige interventie kunnen leveren.”

Rechtstreekse afvaarten

“De rechtstreekse afvaarten winnen aan belang. Waar we vroeger wekelijks slechts twee rechtstreekse afvaarten hadden van Zeebrugge naar Ierland, zijn er dit intussen vijf vanuit Zeebrugge, vijf vanuit Rotterdam en acht vanuit Calais.”

Rederijen die rechtstreekse vaarten naar Noord-Ierland aanbieden, schieten als paddenstoelen uit de grond. De Britse retail-klanten van ECS die in in Noord-Ierland actief zijn, merkten dit al snel op. Daarom is ECS tijdig begonnen met het rerouten van flows richting Ierland en Noord-Ierland via deze rechtstreekse scheepsroutes in plaats van de landbrug. Daarvoor kon gebruik worden gemaakt van het bestaande logistieke netwerk. “Niet alleen hebben we zeven Britse retailers onder één en hetzelfde beheer, we vermijden transport door het Verenigd Koninkrijk en leveren rechtstreeks in Ierland en Noord-Ierland. Dat is een heel sterk punt”, aldus Donche.

“Niet alleen hebben we zeven Britse retailers onder één en hetzelfde beheer, we vermijden transport door het Verenigd Koninkrijk en leveren rechtstreeks in Ierland en Noord-Ierland. Dat is een heel sterk punt.” – Hugo Donche, supply chain & development director ECS

Beter voor het milieu

Het toenemende belang van scheepsverkeer biedt volgens Hugo Donche drie bijkomende voordelen die volledig passen binnen de CSR-filosofie van ECS: Creating Sustainable and Reliable logistics. “Ten eerste is een schip beter voor het milieu dan trucks omdat de CO2-uitstoot lager ligt. Ten tweede is de betrouwbaarheid van een schip groter dan wegverkeer omdat files geen probleem vormen. Ten derde is deze manier van transporteren net iets meer kostenefficiënt.”

Rechtstreekse afvaarten zullen volgens Hugo Donche aan belang winnen. “De import naar het Verenigd Koninkrijk zal alleen maar moeilijker worden wanneer de laatste fase van het Britse Brexit-plan wordt uitgerold. Dat is in Ierland al voelbaar. Vanuit het Verenigd Koninkrijk wordt er veel minder geïmporteerd en geëxporteerd. Daar worden ze dus meer afhankelijk van het Europese vasteland voor bevoorrading. Bijgevolg zullen de vraag en het aanbod van rechtstreekse afvaarten naar Ierland blijven stijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.