Logistics Sustainability Index: de eerste bedrijven kennen hun duurzaamheidsscore

LSI - Logistics Sustainability Index

De eerste rankings zijn gekend! VIL lanceert officieel zijn Logistics Sustainability Index (LSI). De LSI is een krachtige tool om bedrijven een reëel inzicht te geven in de duurzaamheidsperformantie van hun logistieke activiteiten. Ninatrans, Odyssey Logistics, HAVI en Snel Logistic Solutions kennen als eerste hun scores.

Het Europese parlement keurde eind vorig jaar een amendement goed om de reductie van broeikansgassen van 55% naar 60% te brengen tegen 2030. Om deze doelstelling te behalen, zal ook de logistieke sector een tandje moeten bijsteken.

Verduurzamen is een continu proces

De Logistics Sustainability Index werd bedacht en uitgewerkt door VIL, met ondersteuning van de VUB. De index geeft bedrijven een duidelijk zicht op hoe duurzaam hun logistieke activiteiten georganiseerd zijn en op welke vlakken er nog verbetering mogelijk is. De Logistics Sustainability Index legt de nadruk op het verbeteren van de logistieke processen van het bedrijf, ongeacht de return on investment (ROI).

Van beginners tot masters

De index is veel meer dan een CO2 calculator. Bedrijven worden beoordeeld op vier domeinen: beleid, logistiek, verpakking en transport. Afhankelijk van de score wordt het bedrijf per deeldomein toegekend aan een categorie: van stragglers, rookies, adopters, frontrunners tot masters. De benchmark ten opzichte van sectorgenoten werkt als een katalysator om van elkaar te kunnen leren, zonder bedrijven af te straffen met een publieke detailscore.

De doelstelling van de LSI is voornamelijk het creëren van een bewustzijn rond duurzaamheid en het prikkelen van ondernemingen om zichzelf te verbeteren. Dankzij een ingebouwde simulatietool kunnen bedrijven ook het effect van investeringen of andere aanpassingen op hun score vooraf checken.

Bedrijven kunnen deze online tool vanaf nu jaarlijks invullen.
Logistics Sustainability Index

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.