Oplossing in de maak voor getergde Ever Given

Ever Given - Map Vesselfinder

Er lijkt eindelijk een oplossing in de maak voor de Ever Given, het schip dat een tijdlang het Suez kanaal blokkeerde. Er is een principeakkoord bereikt tussen de verzekeraars van de Ever Given en de SCA, de Suez Canal Authority over de vrijgave van het schip. Dat wordt nu al drie maanden vastgehouden. Aan boord van de Ever Given zijn zo’n 18.000 teu aan beladen containers. Ook die containers staan op dit moment geblokkeerd door SCA.

Dit gaat de verladers veel geld kosten. Een deel van de lading is wellicht bedorven, een deel verliest aan waarde. Daarnaast zullen de verladers ook moeten meebetalen aan de bergingskosten omdat de eigenaar van de Ever Given averij grosse heeft ingeroepen. Zolang er geen garanties gegeven worden, zal SCA hun containers niet vrijgeven. De onderhandelingen hierover zullen wel vertrouwelijk verlopen. SCA eist 200 miljoen USD contant en nog eens 350 miljoen USD in de vorm van garanties na de vrijgave.

De schade voor het Suez kanaal zelf blijft eerder beperkt. De schade aan de oever kan verhaald worden. Ook zijn er weinig gemiste tolgelden aangezien weinig schepen gekozen hebben voor het alternatief via Kaap de Goede Hoop.

Bron: TransportNieuws.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.