Wees voorbereid op Brexitfiles en zet beveiliging Brexitparkings op punt

Wees voorbereid op Brexitfiles en zet beveiliging Brexitparkings op punt

Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement riep Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) Vlaams Minister van mobiliteit Lydia Peeters op om snel het noodplan op punt te stellen om files naar aanleiding van de Brexit te vermijden.  “Deze files in Zeebrugge baren me zorgen. Ten eerste zullen die leiden tot tijdsverlies en dus economische schade voor onze bedrijven, bovenop de coronacrisis. Ten tweede zijn niet enkel de parkings maar ook in de file stilstaande vrachtwagens aantrekkelijke doelwitten voor inklimming door illegale transmigranten.” stelt De Vreese. “Ik roep daarom op om het Brexitnoodplan snel op punt te stellen en uit te voeren, dit duidelijk te communiceren en  de wachtparkings goed te bewaken.”

Het handelsakkoord dat eind vorig jaar werd afgesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk in het kader van de Brexit impliceert douaneverplichtingen en extra controles. Eens de trafiek de komende weken toeneemt, wordt daardoor gevreesd voor brexitfiles. De Vreese: “Een noodplan dient de mobiliteit in goeie banen te leiden. Vrachtwagens worden dan naar verschillende wachtparkings afgeleid. In december nog antwoordde Minister Peeters me  dat dit plan op punt stond maar snel bleek er toch veel onduidelijkheid te zijn, onder meer na uitlatingen van burgemeesters De Crem (Aalter) en Selleslagh (Grimbergen) over plannen respectievelijk in Ursel en op Parking C .

Inklimming vrachtwagens

Minister Peeters bracht duidelijkheid tijdens de plenaire vergadering. Volgens het noodplan komen er twee brexitparkings rond Zeebrugge, één in Ursel (ondanks het protest van burgemeester Pieter De Crem) en zijn de laatste voorbereidingen bezig voor een brexitparking op parking C bij Brussel. Wanneer de parkings in Zeebrugge voor 70% vol staan worden de vrachtwagens doorverwezen naar de parking in Ursel. Staat deze laatst voor 50% vol dan gaan ze richting parking C.

De Vreese wees bij die laatste parking op het  aanzuigeffect dat deze parking zal hebben op transmigranten in Brussel. “Deze parking ligt namelijk relatief dicht bij het Maximiliaanpark, het Noordstation en het centrum voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en is bovendien zeer gemakkelijk bereikbaar, ook met het openbaar vervoer.”

Daarnaast roept De Vreese op om inklimming in vrachtwagens strafbaar te stellen. In de Kamer diende de N-VA hiervoor meer dan een jaar geleden een wetsvoorstel in.

We moeten maximaal vermijden dat transmigranten kunnen inklimmen in stilstaande vrachtwagens op onze snelwegen of op die brexitparkings. Enkel door een goeie voorbereiding en voldoende overleg, goeie regelgeving en een optimale bewaking van de parkings, kunnen we de veiligheid van onze vrachtwagenchauffeurs garanderen en de economische schade van onze bedrijven maximaal beperken”, besluit De Vreese.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.