13e ITS European Congress: smart mobility en digitalisering van transport

13e ITS European Congress: smart mobility en digitalisering van transport

Brainport Eindhoven maakt zich op voor de komst van 3.500 nationale en internationale mobiliteitsexperts, want op 2 juni gaat hier het 13e ITS European Congress van start: het grootste congres in Europa over smart mobility en digitalisering van transport.

Het ITS-congres dat plaatsvindt in het Evoluon, wordt georganiseerd door ERTICO – ITS Europe, de Europese Commissie en de gemeenten Eindhoven en Helmond. Zij worden daarbij ondersteund door de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Brainport Development, Connekt/ITS Netherlands en sponsoren Dynniq, Goudappel Coffeng, VDL Groep, Transdev, HERE, TomTom, Navinfo, Akka Technologies en BMW. Het congres vormt een belangrijke katalysator om bestaande ontwikkelingen te versnellen – zowel in Nederland als in Europa – en belanghebbenden de middelen te geven die zij nodig hebben om ervoor te zorgen dat eerder gedane beloften over de waarde van ‘Intelligente Transport Systemen’ (ITS) en smart mobility worden nagekomen. Tijdens het congres worden de nieuwste technologieën gepresenteerd die in heel Nederland worden ingezet. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe ITS en smart mobility worden toegepast en waar de toekomst van mobiliteit heengaat.

Nieuwe technologieën met impact centraal tijdens 13e ITS European Congress

Onder het motto ‘Fulfilling ITS promises’ richten alle congresactiviteiten zich op invloedrijke, innovatieve technologieën die het leven en de mobiliteit comfortabeler, veiliger en schoner maken. Voor het congres werken publieke en private partijen op nationaal niveau samen om bezoekers te laten zien hoe zij invulling geven aan het gezamenlijke label van ‘Smart Mobility – Dutch Reality.’ Want Nederland onderscheidt zich internationaal door nieuwe technieken vooral in de praktijk te brengen om zo grootschalige effecten te kunnen realiseren. Het programma van het 13e ITS European Congress biedt deelnemers de mogelijkheid om te leren over de nieuwste technologieën en mobiliteitsconcepten. Ook kunnen ze deelnemen aan discussies over beleid, marktontwikkelingen, onderzoek en best practices. Het congresprogramma bestaat uit zeven hoofdthema’s: het inzetten van nieuwe mobiliteitsdiensten; creëren van meer frisse lucht; connected, coöperatieve en autonome mobiliteit; verhoging van de efficiëntie van het goederenvervoer; mogelijkheden van digitale infrastructuur; het managen van transportnetwerken; disruptieve mobiliteit, start-ups en toekomstige beroepsbevolking.

Inspirerend weekprogramma met voor ieder wat wils
De activiteiten beginnen op zondag 2 juni met een Publieksdag op de Automotive Campus in Helmond, genaamd Mobifestival. Dit richt zich op de huidige en toekomstige gebruikers van nieuwe technologie: het grote publiek. Er is veel te zien en te beleven op het campusterrein in Helmond maar ook op de wegen rondom de campus – van vliegende auto’s, bezorgdrones en elektrische raceauto’s, tot trendy e-bikes, flitsende e-scooters en virtual reality-spellen. Bezoekers kunnen meer leren over autonoom rijden, duurzaam rijden, deelauto’s, elektrische auto’s, slimme verkeerslichten, Adaptive Cruise Control en andere rijtaak-assistentiesystemen. Er zijn live demonstraties, circuits waar je nieuwe technieken zelf kunt uitproberen, een ‘slim en duurzaam rijden’-wedstrijd, een minicollege voor kinderen en presentaties over de digitalisering van transport.

Van dinsdag tot en met donderdag staan er plenaire en executive sessies op het programma die zich concentreren zich op drie hoofdstromen: Smart Cities, geïntegreerde mobiliteit en automatisering. Daarnaast vinden er op maandag 3 juni een internationale ministeriële ronde tafel en op woensdag 5 juni een burgemeesters- en industrieleiderstop plaats.   Start-ups, studenten en young professionals bepalen de ITS toekomst
Voor de allereerste keer organiseren ERTICO – ITS Europe, HERE en Brainport Eindhoven een ‘Your Future Festival’ tijdens het ITS European Congress 2019. Studenten, young professionals en bedrijven kunnen hier netwerken, inspiratie delen, onderzoeken, ervaren en waardevolle contacten voor de toekomst leggen.   Ook heeft het congres dit jaar een Start-up Zone, waar start-ups kunnen netwerken met beslissers, bedrijven, investeerders en toonaangevende experts in toekomstige mobiliteit, logistiek en slimme steden. De zone biedt ruimte aan ongeveer 50 start-ups met ideeën die onze mobiliteitssystemen gaan veranderen en mobiliteit veiliger, duurzamer en socialer te maken.

Demonstraties die de grenzen van mobiliteit opzoeken
Het zelf ervaren van innovatie speelt een grote rol tijdens dit congres. Naast een groot aanbod aan inhoudelijke sessies is er veel aandacht voor demonstraties waarin de grenzen van moderne mobiliteit verlegd worden. De demonstraties vinden plaats op en rondom de Automotive Campus in Helmond. Gedurende de rit in de shuttle bus tussen de congreslocatie en de demonstraties op de Automotive Campus worden er al innovatieve technologieën en nieuwe diensten voor weggebruikers gepresenteerd. De demonstraties variëren van voertuigen met rijtaak-assistentiesystemen tot semi-automatisch en volledig geautomatiseerde voertuigen, tot systemen die apparatuur langs de weg verbinden met voertuigen. Of wat te denken van slimme systemen voor datauitwisseling, intelligente infrastructuur en oplossingen als dronebezorging. Demonstratieritten kunnen vooraf worden gereserveerd via de ITS European Congress 2019-app.

Voor meer informatie over het 13e ITS European Congress Brainport Eindhoven, zie https://2019.itsineurope.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.