Agoria en Intelligent Transport Services willen snel een systeem van wegentol

Agoria, de federatie van de technologische industrie en ITS (Intelligent Transport Systems) willen zo snel mogelijk naar een systeem van wegentol. Daarnaast vragen ze ook dat het geplande proefproject voor privévoertuigen wordt opgezet.

Begin vorig jaar kwamen de drie gewesten tot een overeenkomst over de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens boven 3,5 ton en een wegenvignet voor personenwagens. Er is nu al sprake van vertraging, want waar 2013 de streefdatum was, wordt nu gesproken over 2014 en misschien zelfs 2016.

“In het buitenland ingeschreven vrachtwagens dragen op dit ogenblik helemaal niet bij in de kosten van het onderhoud van ons wegennet. Nu het de economie niet voor de wind gaat, zou de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton en van een wegenvignet voor buitenlandse privéwagens een welgekomen extraatje opleveren voor de begroting van de gewesten”, aldus Agoria en ITS.

ITS en Agoria wijzen ook op de positieve impact van het systeem voor het milieu. Zo kan het wegentolsysteem de groene prestaties van voertuigen mee opnemen en kan het verkeer beter gestuurd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.