Allereerste Vlaamse Lean and Green awards uitgereikt

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft gisteravond de eerste Lean and Green awards in Vlaanderen uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw. Twaalf (middel)grote bedrijven die in juni vorig jaar met het Lean and Green programma zijn gestart ontvingen de award voor hun inspanningen om de CO2-uitstoot en het energiegebruik van hun logistieke activiteiten drastisch  te verminderen.

De winnaars van de eerste Lean and Green awards zijn AB InBev België, Alders Transport & Logistics, Bayer Antwerpen, CHEP Benelux, Ewals Intermodal, HJ Heinz Belgium, Hospital Logistics, Ninatrans, Snel Logistic Solutions, Vervoer Van Dievel, Vervoer Verbessem en Wim Bosman. Met de Lean and Green award laten de bedrijven hun engagement zien om hun logistieke activiteiten efficiënter en duurzamer te maken.

20 % minder uitstoot

Om de award te behalen moeten bedrijven de CO2-emissies van hun logistieke activiteiten gedetailleerd in kaart brengen en een uitvoerig plan van aanpak uitwerken om het  energiegebruik en de uitstoot van CO2 met minimaal 20 % te verminderen. Elk plan van aanpak wordt vervolgens geëvalueerd door de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel.

Energie- en kostenbesparing gaan hand in hand

De maatregelen die Lean and Green award winnaars in hun plannen van aanpak hebben opgenomen zijn heel verscheiden, met onder meer de overstap naar alternatieve brandstoffen, multimodaliteit, minder lege kilometers, technologische innovaties en betere beladingsgraad. Naast de brandstofbesparing zorgen deze maatregelen ook voor een sterke vermindering van de algemene logistieke kosten.

Lean and Green als basis voor nieuwe samenwerking

Lean and Green blijkt voor de deelnemers ook een aantal bijkomende voordelen te scheppen. “Lean and Green creëert een forum waar je partners ontmoet die een zelfde doel voor ogen hebben, namelijk het zoeken naar efficiëntie en optimalisatie door samenwerking. Dit voegt een extra dimensie toe aan de relatie met je klant of je leverancier, verduidelijkt Olivier Legendre, Country General Manager van Lean and Green winnaar CHEP Benelux.

De toekomst is Lean and Green

Naast deze twaalf bedrijven zijn er nog een dertigtal andere bedrijven aan de slag met het uitwerken van hun plan van aanpak. Naar verwachting zal een groot aantal van hen nog voor de zomer hun award in ontvangst mogen nemen. Medio 2013 start het VIL met de begeleiding van twee nieuwe groepen bedrijven.

Bron: VIL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.