APICS lanceert nieuwe editie APICS dictionary

APICS lanceert nieuwe editie APICS dictionary

APICS, the Association for Operations Management, is de referentie met betrekking tot ‘the body of knowledge’ van operations – en supply chain management. Sinds 1957 doen bedrijven en professionals beroep op APICS om hun kennis up-to-date te houden. De APICS certificatieprogramma’s (CPIM, CSCP) genieten internationale erkenning en worden werelwijd als dé standaard voor professionele competentie in operations management  beschouwd. Met meer dan 2 500 gecertifieerden in België, zijn de APICS opleidingen, met de bijbehorende examens, ook in ons land een extra troef voor operationele managementfuncties.

In 1963 is APICS van start gegaan met het uitbrengen van een logistiek woordenboek. Begin 2011 lanceerden ze de 13de editie, wat hen dus toonaangevend maakt op het domein van terminologie voor operations management en supply chain management. Een uitbreiding  met 300 nieuwe termen zorgt ervoor dat de nieuwe APICS dictionary in totaal meer dan 3 500 woorden of afkortingen bevat die gerelateerd zijn aan operations management.

De dictionary is dan ook een onmisbare tool voor iedereen die met logistiek te maken heeft. Wereldwijd, doen meer dan 100 000 APICS gecertifieerde professionals beroep op dit standaard werk. Want het valt niet te ontkennen, logistieke professionals hebben hun eigen taaltje. Om nog maar te zwijgen van de afkortingen; denken we maar aan 4PL, SLA, EOQ, ATP, ….

Logistiek heeft alles te maken met communicatie; communicatie tussen afdelingen heen,  communicatie tussen verschillende plants, communicatie met klanten , communicatie met  leveranciers, communicatie met supply chain partners… De globalisering  van de supply chains accentueert dit nog meer. Door de hogere graad van integratie,  wordt accuraat en efficiënt communiceren zeer essentieel. Hoe zorg je dat een supply chain manager in België feilloos communiceert met een logistiek manager in India? En dan bedoelen we niet het Engels als taal, maar het logistiek vakjargon.

Ook Sacha De Backer, consultant bij Solventure, wijst op de mogelijke gevaren van een babylonische spraakverwarring.  “Meer dan eens draait een vergadering over een specifiek probleem uit op een welles-nietes discussie, om dan te beseffen dat de twee kampen wel hetzelfde woord gebruiken maar de betekenis ervan anders invullen. De discussie wordt daardoor totaal nutteloos en onvruchtbaar, en kostbare tijd en moeite worden verspild. Redenen hiervoor kunnen we vinden in de bedrijfscultuur die een eigen interpretatie geeft aan een bepaalde term of door de uiteenlopende niveaus van ervaring binnen de groep, om er maar twee te noemen.“

Een gemeenschappelijke woordenschat en een uniform taalgebruik is dan ook een must voor efficient supply chain management. Hierbij  speelt de APICS dictionary een cruciale rol. Of zoals Abe Eshkenazi, APICS chief executive officer het verwoordt:  “By using common terminology, operations and supply chain management professionals can ensure efficiency and understanding whether they’re communicating with colleagues down the street or across the globe”

De APICS dictionary  is te verkrijgen via  Cim_Cil, de APICS distributeur voor België.

Meer info op
www.apics.org
www.cimcil.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.