Bedrijfsbezoek: de Exotec Skypod magazijnrobots in actie bij C-Logistics

Bedrijfsbezoek: de Exotec Skypod magazijnrobots in actie bij C-Logistics

Logistiek.be bracht een bezoek aan C-Logistics in Réau, bij Parijs in Frankrijk. Het is één van de drie logistieke centra die de internetwinkel heeft op het Franse grondgebied. Daarin rijden 45 Exotec picking robots, de zogenoemde Skypods.

Magazijnen optimaal inrichten en laten draaien is altijd een uitdaging. Dat geldt zeker voor een internetspeler zoals C-Logistics, die flinke pieken in bestellingen meemaakt zoals met Black Friday, de eindejaarsperiode of de solden nu.

C-Logistics koos ervoor om met Exotec in zee te gaan voor het leveren en onderhouden van zijn picking robots. Er werd gekozen voor 45 Skypods die werken naast de 220 personeelsleden. Het inzetten van de robots bleek een schot in de roos. De productiviteit ligt nu vijf keer hoger dan vroeger. Ook leveringen naar België gebeuren steeds vaker. In 2023 waren dat al zo’n 40.000 pakketten.

Daarnaast is er nog een ander belangrijk voordeel. Het is nu veel gemakkelijker om een nieuwe medewerker te trainen. Dat duurt nu ongeveer 15 minuten en er worden geen diploma eisen gesteld. Vroeger werd er veel meer met heftrucks gewerkt. Die opleiding duurt natuurlijk veel langer en vraagt ook meer competenties van de medewerker.

De robots bouwen dus een zekere flexibiliteit in en zorgen ervoor dat personeel in drukke periodes flexibeler kan ingezet worden. Bij Black Friday bijvoorbeeld werden er 35.000 pakjes verzonden per dag. En het nodige extra personeel was dus makkelijk te trainen.

Alle Skypods zijn verbonden met het Exotec hoofdkantoor in Lille. Daar worden ze 24/7 technisch opgevolgd. Er is een 100 % garantie gedurende 10 jaar vanwege de fabrikant. Daarnaast is er permanent een medeweker aanwezig die de robots herstelt en onderhoudt.

Enkele weetjes

Exotec werd in 2017 opgericht in Lille, Frankrijk. Inussen heeft de firma ook vestigingen in Munchen (Duitsland), Tokio (Japan), Atlanta (USA). Exotec heeft intussen zo’n 1000 medewerkers. Ook Goldman Sachs zit vandaag mee in het kapitaal van de onderneming.

Contact
Wim Vermeir
Senior Sales Executive Benelux
0476/23.93.26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.