Benelux voert lijst aan met meest aantrekkelijke logistieke locaties in Europa

Prologis, Inc., een toonaangevende eigenaar, exploitant en ontwikkelaar van logistiek vastgoed wereldwijd, presenteert vandaag de resultaten van een recent uitgevoerd internationaal onderzoek naar de meest aantrekkelijke logistieke locaties in Europa onder gebruikers van distributiecentra.

 

Top 10: Benelux regeert, Venlo winnaar

De top 5 locaties liggen allemaal in de Benelux en worden door de respondenten vooral gekozen vanwege hun goede infrastructuur en nabijheid van klanten en leveranciers. Venlo is wederom gekozen tot Europees meest aantrekkelijke locatie. Net als in 2013 toen het onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd. Venlo scoort op 9 van de 11 locatiecriteria hoog. Met name op de aspecten ‘beschikbaarheid van grond’, ‘toegang tot transport’, ‘transportkosten’ en ‘wetgeving’.

 

Belgische en Duitse locaties volgen op de voet

Op de tweede plaats komt het havengebied Rotterdam, gevolgd door de regio Antwerpen-Brussel (2013: tweede positie). Daarna komt de regio Brabant. De top tien wordt verder bepaald door achtereenvolgens Düsseldorf, Midden-Polen, Antwerpen-Hasselt, Istanbul en Keulen.

 

Centraal en Oost-Europese locaties in opkomst

De grootste groei ten opzichte van 2013 is de opmars van Centraal en Oost-Europese locaties. Midden-Polen en Istanbul komen de top 10 binnen en Praag staat op nummer 11. In totaal staan er 8 Centraal-Europese locaties in de top 20. In 2013 waren dit er nog 4. Deze locaties scoren in verhouding tot andere Europese locaties vooral goed op ‘lage kosten’ maar ook ‘arbeidskosten’ en ‘vastgoedkosten’ zijn belangrijke criteria.

 

Terugval West Europese markten

De groei van deze markten gaat ten koste van West-Europese markten. De regio Luik, Parijs, Brussel, Madrid en Midden-Duitsland zijn locaties die grootste terugval laten zien. Luchtvrachtlocaties als Frankfurt en Schiphol verloren ook terrein door factoren als ‘beschikbaarheid van arbeidskrachten’ en ‘arbeidskosten’.

 

Over het onderzoek

Het rapport, Europe’s Most Desirable Logistics Locations, is uitgevoerd door Eyefortransport in opdracht van Prologis. Het rapport gaat in op de vraag welke criteria het zwaarst wegen bij eigenaren en gebruikers van logistiek vastgoed bij de keuze voor een logistieke locatie. Dit in het licht van sterke structurele veranderingen die momenteel in de markt gaande zijn. De herconfiguratie van de supply chain en de opkomst van e-commerce zorgen immers voor een sterke vraag naar moderne, efficiënte distributiefaciliteiten in Europa.

 

In totaal zijn 216 gebruikers van logistiek vastgoed ondervraagd. Zij zijn afkomstig van verschillende sectoren, van retail tot automotive tot farma. Alle gebruikers hebben 100 distributielocaties geclassificeerd op basis van de volgende criteria:

 

  • Nabijheid van klanten en leveranciers.
  • Beschikbaarheid van arbeidskrachten en flexibiliteit van de overheid.
  • Beschikbaarheid van grond/bestaande opslagruimtes en vastgoedkosten.
  • Kwaliteit en nabijheid van infrastructuur, met inbegrip van economische netwerken en strategische toegang tot transport.

 

Key criteria

De beschikbaarheid van arbeidskrachten zal in de toekomst het meest belangrijke criterium zijn voor de keuze van een locatie. Echter, het belang van de beschikbaarheid van personeel verschilt significant per land en per regio. Over het algemeen is dit het meest belangrijk in West-Europa en in het Verenigd Koninkrijk en minder van belang in de Europese periferie. Het blijft hoe dan ook Europees breed een uitdaging om goed gekwalificeerde en ervaren medewerkers te vinden.

 

Factoren als wereldhandel, outsourcing en infrastructurele verbeteringen lijken klaar te zijn om sterkere drivers voor verandering te zijn dan conjuncturele factoren. Twee factoren die in 2013 relatief onbelangrijk waren in het rapport maar die nu wel belangrijk geworden zijn: duurzaamheid en e-commerce planning. Duurzaamheid is vooral belangrijk geworden bij merkgevoelige klanten als retailers en distributeurs van consumentengoederen. De explosieve groei van e-commerce van de afgelopen jaren zal naar alle waarschijnlijkheid een steeds belangrijkere factor worden.

 

Ben Bannatyne, president van Prologis Europa, licht toe: “Het onderzoek is van vitaal belang omdat het helpt onze klanten te begrijpen als het gaat om huidige en toekomstige distributie-eisen. Gebruikers van logistieke faciliteiten zijn voortdurend hun distributiestrategie aan het optimaliseren om een hoog servicelevel te bieden voor de laagste kosten. De Europese markt wordt gedreven door langetermijntrends zoals de nabijheid van economische netwerken, consolidatie en toegang tot personeel. Logistieke corridors en infil locaties die in de nabijheid van de grootste stedelijke gebieden zijn gelegen profiteren hier naar waarschijnlijkheid het meest van. Als ik kijk naar onze eigen investeringsstrategie tonen de resultaten aan dat wij goed toegerust zijn om aan de vraag te voldoen op de meest begeerde logistieke locaties in Europa.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.