BITO publiceert vacature index

BITO publiceert vacature index

Het Belgisch Instituut der Transportorganisatoren (BITO) publiceert vanaf nu een maandelijkse vacature index. Het idee erachter is dat er aan de hand van het aantal vacatures in de sector Transport en Logistiek tendenzen kunnen in kaart gebracht worden over de economische ontwikkelingen in de sector. Dat gaat over de evolutie, maar ook over de verwachtingen die bedrijven hebben inzake deze economische ontwikkelingen. Bronnen voor de index zijn enerzijds de reguliere kanalen als VDAB, Forem, Actiris, Jobat, Vacature.com en Monster.be. Anderzijds zullen ook interimkantoren als Randstad, Adecco, Actief Interim, Unique, Tempo-Team, Startpeople, enzovoort meegenomen worden. De vergelijkingsbasis is het gemiddelde aantal vacatures tijdens het laatste kwartaal van 2010.

Uit de eerste index blijkt dat de sector een goed eerste kwartaal achter de rug heeft in 2011. Ook de vooruitzichten zijn vrij positief. In de grafiek is vooreerst duidelijk de seizoensinvloed te zien: in september (vooral in de eerste helft) lag het aantal vacatures duidelijk onder het gemiddelde van het 4e kwartaal 2010. Begin januari liep het aantal vacatures terug (invloed eindejaarsperiode) om vanaf de tweede helft van januari terug te stijgen. In februari steeg het aantal vacatures met bijna 11% en in maart met liefst 16,4%, t.o.v. het laatste kwartaal van 2010. Deze stijgende trend lijkt zich door te zetten in april.

Er worden in de index ook twee beroepen gevolgd die belangrijk zijn voor de sector, namelijk dispatcher en expediteur. In maart lag het aantal vacatures voor dispatcher/transportplanner zo’n kwart hoger dan in het laatste kwartaal van 2010.

Maar vooral het aantal vacatures voor expediteur, forwarder steeg zeer sterk. De stijging zette zich in vanaf de tweede helft van januari 2011 om uit te komen op een verhoging met meer dan 50 %.

www.bito-ibot.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.