bpostgroup beoogt significante versterking van haar positie in Europa

Bpost - Staci

bpostgroup wil haar positie als regionale leider in pakketlogistiek in Europa en in cross-borderdiensten op internationaal niveau versterken. De groep breidt haar portfolio uit en focust daarbij op een betere integratie en meer synergieën, op de ontwikkeling van nieuwe diensten in België naast de last-mile activiteiten (post, pers, pakjes). Het ondertekende een overeenkomst met Ardian en andere minderheidsaandeelhouders met het oog op de overname van 100% van de aandelen van Staci; daarmee positioneert het bedrijf zich als leider in e-commerce en omnichannel logistiek en fulfillment in Europa.

Unieke opportuniteit is een accelerator voor bpostgroup

Met de overeenkomst beoogt bpostgroup een significante versterking van haar portfolio in Europa. Met de geplande overname van Staci zal bpostgroup haar strategie voor de versterking van haar B2B-aanbod versnellen en creëert zij een groter synergiepotentieel binnen de groep. bpostgroup zal direct toegang tot kennis en technologie krijgen op het vlak van B2B, e-commerce en fysieke bedrijven. Daarnaast vervoegen bijkomende talenten en capaciteiten de groep en deze zullen ook bijdragen aan de lopende transformatie van onze Belgische activiteiten.

Chris Peeters, CEO van bpostgroup: “Deze transactie zal ons helpen om onze strategie te verwezenlijken. Ze biedt synergieën, verrijkt onze portfolio en sluit goed aan bij onze bestaande capaciteiten. De beoogde overname van Staci ligt geheel in de lijn van de strategische keuzes die bpostgroup al had gemaakt en biedt potentieel voor een robuust B2B-serviceaanbod. Verder kan bpost in België extra volumes verwachten in zijn last-mile netwerk. Bovendien houdt deze transactie een belofte in van groei, duurzame werkgelegenheid en aanhoudende waardecreatie.”

Met deze beoogde overname focust bpostgroup op een sterkere verankering in Noordwest-Europa en België en wil zij investeren in de ontwikkeling van de groeiende B2B-logistiek.

De diensten van Staci – waarmee het sterk staat in verschillende Europese landen, delen van Azië en in de Verenigde Staten – vullen die van bpostgroup aan, met name deze van de dochterondernemingen Active Ants en Radial Europe, en verruimen het dienstenaanbod. Staci’s brede klantenbestand is divers en omvat e-commerceklanten en klanten die actief zijn in fast-moving consumer goods, retail, laboratoria, gezondheid, cosmetica, industrie, energie, banken en verzekeringen, horeca en private of publieke dienstverlening, en is gericht op de trend van toenemend gebruik van pakjes in de logistieke B2B sector. De beoogde overname maakt synergieën op korte termijn mogelijk en biedt de kans om verder te groeien en de nieuwverworven capaciteiten in te zetten om de groeistrategie van bpostgroup te ondersteunen, ook in België.

Het is de bedoeling dat het managementteam en alle medewerkers van Staci aan boord blijven zodat de groep kan blijven rekenen op hun expertise en ervaring. ​ Na de afronding van de transactie is het de voorzien dat Staci CEO Thomas Mortier lid wordt van het Executive Committee van bpostgroup en de nieuwe business unit 3PL gaat leiden.

Chris Peeters: ​ “Ik ben ervan overtuigd dat we met de beoogde overname van Staci klaar zijn voor een robuuste groei. De B2B-logistiek heeft, ook in België, een enorm potentieel. Onze samenwerking met Staci levert ons expertise, innovatiekracht en klantinzichten op waardoor we een volledig klantgericht aanbod op maat kunnen opstellen. Met deze strategische veranderingen willen we onszelf de middelen en het potentieel geven en koesteren we de ambitie om te excelleren als internationale logistieke speler en om een duurzame toekomst voor ons bedrijf en onze werknemers uit te bouwen.”

Staci rapporteerde een genormaliseerde jaaromzet van € 771 miljoen voor 2023, terwijl de pre-IFRS 16 EBITDA € 110 miljoen bedroeg.

Conform de voorwaarden van de voorgestelde transactie, zou bpost 100% van de aandelen van Staci overnemen van Ardian en andere minderheidsaandeelhouders voor een ondernemingswaarde van €1,3 miljard (pre-IFRS 16). bpostgroup wil de transactie bij afronding financieren middels een brugfinanciering en met een deel van de beschikbare cash. De transactie is onderworpen aan voorafgaande communicatie en overleg met de betrokken personeelsvertegenwoordigers, en zal naar verwachting in september / oktober worden afgerond, na het verkrijgen van de reglementaire goedkeuringen1.

Het management van bpostgroup organiseert een toelichting voor analisten op maandag 8 april om 10:00u. De presentatie en de link naar de webcast vindt u op de website van de onderneming.

1 De Franse wetgeving eist dat verkopers, vooraleer zij een bindende beslissing om te verkopen kunnen nemen, overleg moeten plegen met de ondernemingsraad en relevante informatie overmaken aan de medewerkers.

OVER STACI

Staci is eigendom van Ardian, een wereldwijd toonaangevende private beleggingsmaatschappij. De onderneming is een gerenommeerde specialist op het gebied van fulfillment en logistieke diensten die multichannel logistieke en distributieoplossingen biedt, zoals B2B, D2C en e-commerce voor een brede waaier van sectoren, waaronder schoonheid & gezondheid, telecom, retail, food & beverage (voeding & drank) en de publieke sector. Staci beschikt over een unieke expertise in gedeelde magazijnen voor meerdere klanten en kan logistieke oplossingen op maat en kostenefficiënt implementeren. Dankzij de knowhow, de processen en de ervaring die het bedrijf heeft ontwikkeld rond fulfillment, pick & pack, gedeelde resources, transportoptimalisatie, IT-systemen en voorraadfinanciering, kan Staci unieke en volledig geïntegreerde oplossingen voor toeleveringsketenbeheer aanbieden.

Staci heeft meer dan 80 magazijnen verspreid over Azië, de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland, het VK en de VS. Het telt 3.500 werknemers en boekte over 2023 een omzet van € 771 miljoen.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.