Cargo bikes mogen testen met bredere lading

Cargo bikes mogen testen met bredere lading

Goed nieuws voor de fietstransporteurs en groene last mile delivery in het algemeen. Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken, laat tijdelijk toe dat cargofietsen een aanhanger mag hebben die 1,2 meter breed is. Op dit moment is dat nog 1 meter. Met de uitbreiding wordt het voor de fietstransporteurs mogelijk om een pallet mee te nemen, wat een aanzienlijke vooruitgang is. Het proefproject zal twee jaar lopen.

Om een bredere aanhanger te kunnen gebruiken, moet wel een online vergunning aangevraagd worden én moet de aanhanger aangemeld worden. Bestuurders moeten minstens 16 jaar zijn en speedpedelecs komen niet in aanmerking. Meer aanhangers aan één fiets mag ook niet. Verder mogen er geen gevaarlijke goederen vervoerd worden en moet laden en lossen gebeuren in parkeerzones.

Deelnemers delen hun data met de Vlaamse overheid om zo een goede evaluatie te kunnen maken over veiligheid en de doorstroming van het verkeer. Na evaluatie zal beslist worden of cargo bikes permanent gebruik mogen maken van aanhangers van 1,2 meter breed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.