De bouwstenen van een robuuste supply chain

De bouwstenen van een robuuste supply chain

De coronapandemie heeft nagenoeg elke branche beïnvloed en in veel gevallen is de impact op supply chains het meest zichtbaar. Uit een bevraging van de koepelorganisatie Febetra bleek dat de Belgische transportsector met als ijkpunt 7 april een omzetdaling van 48,49 procent liet optekenen tegenover dezelfde dag vorig jaar. Vertraagde leveringen en voorraadtekorten kwamen vaker voor dan voorheen. Zo had Amazon in de VS bijvoorbeeld last van vertragingen in leveringen van wel een maand.

Duidelijk is dat een robuuste supply chain van levensbelang is voor het juist verdelen van goederen, overal in de wereld. Niettemin vertrouwen veel supply chains nog op allerlei legacy-systemen en veel papieren processen. Die maken het niet bepaald eenvoudig om flexibel en efficiënt te werken, terwijl de huidige crisis nog eens heeft aangetoond dat die zaken hard nodig zijn.

Het belang van goed inzicht

Een betrouwbaar netwerk biedt goed inzicht en maakt het mogelijk om inkoop, manufacturing en distributie snel aan te passen als dat nodig is. Een onderzoek van Gartner laat zien dat slechts 21 procent van de respondenten denkt te beschikken over een robuust netwerk. Een belangrijke reden is dat veel tools voor Enterprise Resource Planning (ERP) en Warehouse Management Systems (WMS) nog steeds veel handmatig werk vereisen, waaronder handmatige data-invoer. Dat is tijdrovend en foutgevoelig. Daarnaast betekent dit, dat systemen geen goed beeld geven van de werkelijk workflows. Dat leidt tot een gebrek aan realtime data, wat weer leidt tot minder mogelijkheden om tijdig bij te sturen.

Volledig inzicht in de supply chain moet voor iedere organisatie het doel zijn. En als het eenmaal gerealiseerd is, zal ook duidelijk zijn hoe onmisbaar het is voor productiviteit, efficiency en betrouwbaarheid. Echter, met de inzet van traditionele ERP- en WMS-platforms is dit niet te bereiken. Er is meer voor nodig en wel in de vorm van artificial intelligence (AI), Robotic Process Automation (RPA) en machine learning. Deze technologieën worden meer en meer ingezet, aldus Gartner.

Dat gebeurt onder meer in het kader van Business Process Optimization. Doel daarvan is om het rendement van processen te verbeteren. Optimalisatie is mogelijk door processen te implementeren voor het doel waarvoor ze ontwikkeld zijn. Dat is in de praktijk niet altijd even eenvoudig. Een onderzoek van ABBYY liet zien dat 60 procent van de medewerkers workarounds gebruikt om beter in te spelen op de eisen en wensen van klanten. Zij verwijderen processtappen en voegen andere toe, waardoor het volgen en meten van processen lastiger wordt.

Welke technologieën helpen bij het bouwen aan een robuuste supply chain?

Door gebruik te maken van process-intelligence-technologieën kan een organisatie de blinde vlekken in supplychain-processen ontdekken, analyseren en verbeteren. Deze technologieën moeten voldoen aan de volgende vier voorwaarden, willen ze bijdragen aan end-to-end inzicht in processen:

1. Compleet

Om de impact op inzicht in de supply chain zo groot mogelijk te maken, moet de technologie in staat zijn elk bedrijfsproces te ontdekken en analyseren. Supplychain-activiteiten beperken zich niet tot het verdelen van goederen. Het gaat ook om de bijbehorende documentatie, zoals certificaten, orderdocumenten en meer. Een solide process-intelligence-oplossing ziet de bottlenecks, weet welke stappen worden overgeslagen en welke processen slecht functioneren door foutieve data.

2. Intuïtief

Oplossingen moeten voor zakelijke gebruikers eenvoudig te installeren, configureren en implementeren zijn. Tools die technische kennis of hands-on codering vereisen, vergroten de afhankelijkheid van IT-afdelingen en voegen extra blokkades toe om tot een flexibele, snelle implementatie te komen. Agile oplossingen bieden out-of-the-box analysetools om processen te evalueren en de onderliggende oorzaken van procesinefficiënties direct vanaf het begin te detecteren. Hier zien we de opkomst van citizen development, waarbij een business-analist zelf low code/no code-software gebruikt, waarvoor eerder nog een expert in AI of machine learning nodig zou zijn geweest.

3. Realtime

Veel business-analytics-tools voeren achteraf een weken- of maandenlange evaluatie uit van de procesprestaties. Het is belangrijk dat supplychain-procestechnologieën realtime monitoring bieden om ervoor te zorgen dat processen zich gedragen zoals verwacht en waarschuwingen geven wanneer dat nodig is, om zo continue procesverbetering te ondersteunen.

4. Gedreven door AI

AI en machinelearning-technologieën worden gebruikt om voorspellende mogelijkheden te bieden, die vooraf waarschuwingen geven over welke processen niet presteren zoals verwacht. Dit stelt managers in staat om afwijkingen en problemen in het proces preventief aan te pakken en te verhelpen voordat ze zich voordoen.

Door AI te koppelen aan een WMS- of ERP-systeem zijn meer gegevens en inzicht over supplychain-activiteiten te verzamelen en zijn documentprocessen te verbeteren. Daarnaast kunnen op AI gebaseerde contentintelligence-technologieën ook helpen bij het lezen en vastleggen van inkomende gegevens, het automatisch categoriseren van documenten, het automatisch koppelen van belangrijke gegevens aan andere systemen en het updaten van systemen.

Vandaag bouwen aan de veerkrachtige supply chain van morgen

De COVID-19-crisis heeft de toeleveringsketen op een punt gebracht waar verandering noodzakelijk is. Leiders moeten de basis leggen voor een impactvolle, duurzame verandering die in alle facetten van de supplychain-activiteiten terugkomt. Digital intelligence stelt organisaties in staat om breder en dieper inzicht te krijgen in hun activiteiten op een manier die echte bedrijfstransformatie ondersteunt. Wanneer ze hiermee zijn uitgerust, kunnen ze de transactiekosten verlagen, de klantervaring verbeteren, beter inzicht krijgen in hun activiteiten en een veerkrachtigere supply chain opbouwen.

Maxime Vermeir

Head of Customer Innovation, ABBYY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.