De Sutter gaat haar postwet aanpassen

Petra De Sutter Copyright PhotoNews

Petra De Sutter, de minister voor postbedrijven, past haar postwet aan. Oorspronkelijk vroeg ze dat pakjesbedrijven moeten leveren met minimaal 80% eigen personeel. Zo wilde ze de inzet van zelfstandige koeriers beperken en zo misbruiken in de sector voorkomen. De Sutter had een bevraging georganiseerd over haar postwet en het werd snel duidelijk dat de operatoren zo’n 80 procent regel niet zagen zitten. Welke aanpassing er precies zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Dat moet volgens de minister nog bekeken worden.

Ook onafhankelijke experts gaven al aan dat de wet gaten vertoont. Zo beschermt de wet 80% van de werknemers met een vast contract, maar niet iedereen. Ook is het moeilijk om met cijfers te werken in een sector waar er veel zwartwerk is. Er is dus transparantie nodig waarbij inspecteurs zicht krijgen op de operationele data van pakjesbedrijven.

Daarnaast is er ook een bescherming nodig voor zelfstandigheden, zowel op het vlak van prijzen als werktijden.

Er is dus meer nodig dan de wet van De Sutter, er is een set van maatregelen nodig. Minister de Sutter heeft dit intussen beaamt en wil het voorontwerp van de wet nog volgende week opnieuw bespreken binnen de regering.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.