Douane & Accijnzen kan Belgische havens niet bewaken

Douane & Accijnzen kan de havens in België niet meer bewaken, zo vertelt Noël Colpin, de administrateur van de dienst aan De Tijd. ‘Het gaat zowel over de luchthavens (Zaventem, Bierset) als over de zeehavens (Antwerpen, Zeebrugge, Gent). Daar patrouilleren wij niet meer. Het gaat dan onder meer over de bewaking van containers buiten de uren en de patrouilles in de magazijnen waar wordt gelost en geladen. Natuurlijk zijn dat net de momenten en de plaatsen dat drugssmokkelaars en fraudeurs hun slag slaan.’

‘Iedereen beseft dat de douane moet patrouilleren in de havens om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Maar door de jaren heen hebben we het personeel voor die bewaking geleidelijk moeten afbouwen tot op het punt dat we dat helemaal niet meer doen. En dat is eigenlijk onverantwoord. We moeten dat zeker opnieuw doen’, zegt Colpin.

Voor de volgende federale regering heeft Colpin een dossier klaar waarin hij 140 extra mensen vraagt voor de bewaking. Hij waarschuwt dat de drugstrafiek via de zeehaven van Antwerpen zo fors groeit dat er snel moet ingegrepen worden. In Nederland wordt veel beter gecontroleerd, zelfs met een team van duikers om ook onder water te controleren. Het is dan ook logisch dat smokkelaars Antwerpen als een makkelijk doelwit zien.

Of Douane & Accijnzen echt meer personeel zal krijgen is ver van zeker. De dienst heeft net als vorig jaar de doelstelling meegekregen om 0,7% te besparen op de personeelskosten. Vreemd is ook dat de Europese Unie ons land elk jaar 500 miljoen euro geeft om de taken van de douane aan de Europese buitengrenzen te financieren. Toch krijgt de dienst maar 210 miljoen euro. De rest van het budget stort de overheid elk jaar in de schatkist.

Bron: de Tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.