Egemin zorgt voor groene logistiek met energierecuperatie voor automatische magazijnen

Egemin Automation, leverancier van automatiseringsprojecten voor logistiek en productieprocessen, biedt voortaan externe energierecuperatie aan voor automatische magazijnsystemen. Daarbij wordt de restenergie van magazijnkranen naar het eigen elektriciteitsnet teruggestuurd en gebruikt door andere processen. Dit laat energiebesparingen tot 20% in het verbruik van de magazijnkranen toe.

Egemin biedt deze nieuwe functie steeds meer als optie aan voor zijn nieuwe magazijnprojecten. De omvormer die de energierecuperatie mogelijk maakt, staat op de kraansturing van palletkranen, bakkenkranen en bochtrijdende kranen. Wanneer een magazijnkraan afremt of daalt, wordt de restenergie eerst gebruikt om een interne actie verder te zetten. Als de restenergie niet verder ingezet kan worden, voert een omvormer die naar het eigen elektriciteitsnet om te gebruiken voor andere processen.


Interne energierecuperatie

Interne energierecuperatie, waarbij restenergie gebruikt wordt voor een andere kraanbeweging, is sinds jaren standaard ingebouwd in de producten van Egemin. Door het slim aansturen van de kraanassen wordt de remenergie op het juiste moment vrijgegeven voor andere bewegingen van de kraan zoals het rijden en heffen. Als energiebesparende maatregel kunnen we bijvoorbeeld de kraan pas laten heffen wanneer ze begint af te remmen. Daarnaast kunnen de kranen via de sturing ook vertraagd na elkaar opstarten om zo zware pieken in het energieverbruik te vermijden.


Essentiele kostenbesparingen

Herbert Kennis, product manager E’wds bij Egemin Automation: “Steeds meer bedrijven zijn zich bewust dat op een efficiënte manier kosten en energie besparen essentieel is voor hun bedrijfsvoering. Energierecuperatie in het magazijn is dan ook voor vele bedrijven een ideale manier om het concurrentievermogen op te krikken.”

“Externe energierecuperatie kan hen tot 20% energie op het verbruik van magazijninstallaties laten besparen en wij bieden hiervoor de juiste ondersteuning. We hebben energiespecialisten in huis die helpen om het energierendement van de volledige productie-infrastructuur -zoals logistieke installaties, productiemachines en gebouwen- te verbeteren. Bij niet-geklimatiseerde volautomatische magazijnen zijn de toestellen de grootste energieverbruikers. Zij zullen dus ook zorgen voor de grootste energierecuperatie en opbrengst.”


Indirecte energiebesparingen in het magazijn

Naast de directe besparingen op het verbruik van de kranen zelf, kan energierecuperatie ook nog voor bijkomende besparingen zorgen op bijvoorbeeld het HVAC-verbruik (door minder warmteproductie van remweerstanden) en op dimensionering van hardwarecomponenten zoals transformatoren.

Posted in ,

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.