Vrachtwagenchauffeurs komen samen tegen goedkope Oost-Europese concurrentie

In de Antwerpse haven zijn zaterdag enkele honderden truckers uit 8 West- en Noord-Europese landen samengekomen. Ze vragen aandacht voor de stijgende en goedkope Oost-Europese concurrentie die voor vele ondernemers erg nijpend begint te worden. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) was ook aanwezig. Hij liet weten de chauffeurs te steunen, maar gaf ook aan dat de overheid al heel wat maatregelen genomen heeft om misbruik op dit vlak tegen te gaan.

Initiatiefnemer Kris Fruru stelt:  “Als er niet dringend iets gebeurt, stevent negentig procent onder hen nog dit jaar af op het faillissement. We worden volledig weggeconcurreerd door malafide praktijken.” Hij zegt voor alle duidelijkheid ook: “Het gaat hier niet om de chauffeurs, want zij worden als het ware als slaven ingezet, maar om de mensen die grof geldgewin op korte termijn zien in de transportsector. We richten ons tegen de – onder meer Belgische – logistieke operatoren die dit mogelijk maken.”

De samenkomt van zaterdag was een meeting, nog geen echte actie. “Maar als er niet snel iets verandert, zullen we een blokkade als ultieme middel moeten gebruiken”, zegt Fruru. Hij sprak ook over zijn visie om in de nabije toekomst een echte Europese vereniging voor vrachtwagenchauffeurs op te richten.

Bron: GVA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.