EU keurt maatregelen goed rond vervoer, douane en uitvoer bij harde Brexit

brexit

De Europese Commissie heeft 14 maatregelen goedgekeurd die van kracht gaan als het komt tot een harde brexit (no deal). Het gaat om maatregelen in financiële diensten, luchtvervoer, douane en klimaatbeleid omdat een no deal hier de belangen van de EU, zijn bedrijven en inwoners kan schaden. We bespreken de maatregelen die van belang zijn voor logistiek en transport.

 

Vervoer

De Commissie neemt twee maatregelen om een volledige onderbreking van het luchtverkeer tussen de EU en het VK bij een “no deal”-scenario te voorkomen. Deze maatregelen zullen alleen zorgen voor basisverbindingen en zijn in geen enkel opzicht gelijkwaardig aan de aanzienlijke voordelen die lidmaatschap van het gemeenschappelijk Europees luchtruim biedt. Deze maatregelen gelden alleen als het VK soortgelijke rechten toekent aan EU-luchtvaartmaatschappijen en voorwaarden voor eerlijke concurrentie schept.

  • Een voorstel voor een verordening om het verrichten van bepaalde luchtdiensten tussen het VK en de EU tijdelijk (voor twaalf maanden) te waarborgen.
  • Een voorstel voor een verordening om de geldigheidsduur van bepaalde vergunningen voor de veiligheid van de luchtvaart tijdelijk (voor negen maanden) te verlengen.

De Commissie heeft ook een voorstel aangenomen voor een verordening om exploitanten uit het VK de mogelijkheid te bieden tijdelijk (gedurende negen maanden) goederen naar de EU te vervoeren, op voorwaarde dat het VK gelijkwaardige rechten verleent aan wegvervoerders uit de EU en dat er eerlijke concurrentievoorwaarden gelden.

Douane en uitvoer van goederen

Bij een “no deal”-scenario is alle relevante EU-wetgeving betreffende de in- en uitvoer van goederen van toepassing op goederen die tussen de EU en het VK worden vervoerd. De Commissie heeft vandaag de volgende technische maatregelen goedgekeurd:

  • Een gedelegeerde verordening om de zeeën rond het VK op te nemen in de bepalingen inzake termijnen waarbinnen summiere aangiften bij binnenbrengen en aangiften vóór vertrek moeten worden ingediend voorafgaand aan het binnenkomen of verlaten van het douanegebied van de Unie.
  • Een voorstel voor een verordening om het VK toe te voegen aan de lijst van landen waarvoor een algemene uitvoervergunning voor producten voor tweeërlei gebruik in de hele EU geldig is.

Het is echter van essentieel belang dat de lidstaten de nodige stappen zetten die hen in staat stellen het douanewetboek van de Unie en de desbetreffende regels inzake indirecte belastingen ten aanzien van het VK toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.