Fors hogere boetes voor te zwaar geladen wegtransport

vlabel

Vanaf 1 maart 2022 riskeren wegtransporteurs aanzienlijk hogere boetes als ze hun bestelwagens of vrachtwagens te zwaar laden. Overladen is een oud zeer in de sector. Vorig jaar werden er door VLABEL (Vlaamse Belastingdienst) 5.500 voertuigen gecontroleerd. Maar liefst 2.800 daarvan waren in overtreding. In totaal werd voor ruim 3 miljoen euro aan boetes geïnd.

Te zwaar geladen wagens zijn natuurlijk verkeersonveiliger en brengen schade aan het wegdek toe. Maar ze zorgen ook voor oneerlijke concurrentie. Zo kan er gereden worden met een lagere kostprijs per kilometer én worden rij- en rusttijden omzeild door met overladen bestelwagens te rijden in plaats van met vrachtwagens.

De Vlaamse regering wil dus strenger optreden. Voor 1 maart was de boete standaard 400 euro, ongeacht het voertuig over de mate van overgewicht. Vanaf nu zal de mate van overgewicht wel meespelen in de hoogte van de boete. Zo zullen overtredingen met bestelwagens (en andere voertuigen met max massa van 3,5 ton) oplopen tot 4.000 euro en 6.000 euro voor vrachtwagens.

Je vindt een overzicht van de boetes op de tabel op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.