Fuel Duel van start

Fuel Duel van start

De lancering van de nieuwe Actros is ook voor Mercedes-Benz Trucks BeLux de gelegenheid om, net als in alle andere Europese landen, een ander strijdros in de ‘Fuel Duels’ in te zetten. Met het programma ‘Fuel Duel’ dat in 2011 van start ging, toen de vorige generatie van de Actros uitkwam, willen we het lage verbruik van de nieuwe versies van de Actros aantonen. Het idee van de ‘Fuel Duel’ bestaat erin om gedurende 2 weken een truck aan een potentiële klant te lenen. Die schakelt hem in de dagelijkse activiteiten van zijn eigen vloot in zodat hij de geleende truck met zijn gebruikelijke trucks kan vergelijken.

Een eerste vloot van een tiental exemplaren van de Actros 5, die voor dit programma bestemd zijn en onlangs in de fabriek van Wörth afgewerkt werden, is net in België aangekomen. Die exemplaren van de Actros 5 zijn uitgerust met de motor 471 van de tweede generatie (van 450 of 480 pk). Allemaal hebben ze een 2,5 meter brede StreamSpace-cabine en zijn ze voorzien van het systeem Fleetboard – onmisbaar om de prestaties van de truck en zijn bestuurder te registreren en te verbeteren – en van de anticiperende cruisecontrol die ook op gewestwegen gebruikt kan worden, de bekende Predictive PowerTrain Control/PPC.

Zesentwintig landen en een daling met 11% van het verbruik

De cijfers zijn duidelijk: eind 2018 waren er niet minder dan 4.853 ‘Fuel Duels’ uitgevochten. Goed voor meer dan 26,6 miljoen kilometer waarvan 15,8 met exemplaren van de enige truck met de homologatie Euro VI. En de balans is erg positief voor de Actros: een overwinning in meer dan 90% van de duels en een daling met 9,8% van het brandstofverbruik! En de tweede generatie van motoren die 3 jaar geleden op de markt kwamen, verbruikt duidelijker nog minder dan de allereerste uitvoeringen: een daling van het verbruik met 10,7% in plaats van met 7,4 %. Al die duels werden uiteraard uitgevochten met de volledige staalkaart van de Europese concurrentie (zelfde type van truck en zelfde vermogenscategorie).

België: 10,3% minder verbruik in 2018

Van de 26 Europese landen die in 2018 aan het programma Fuel Duel deelgenomen hebben, is België een van de landen die het best scoort. In de loop van 2018 werden 70 Fuel Duels uitgevochten en daarbij werd een gemiddelde verbruiksdaling van 10,3% genoteerd (‘Europees’ gemiddelde: 11,6%). Ter vergelijking: de resultaten van de 72 duels in Duitsland toonden een besparing van 7,1%, de 87 duels in Frankrijk van 14% en de 26 duels in Nederland van 6,8%. En over alle duels heen die tussen 2013 en eind 2018 gehouden werden, bedroeg de gemiddelde besparing in België 10,3% (iets onder het gemiddelde van 11,6%).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.