Hoe geopolitiek, e-commerce en groene taxatie de douane aan het hertekenen zijn

Hoe geopolitiek, e-commerce en groene taxatie de douane aan het hertekenen zijn

Alex Van Breedam interviewde voor ISCN.Academy Kristian Vanderwaeren, Secretaris-generaal van de Administratie Douane en Accijnzen over de tumultueuze periode waar zijn administratie door gaat.

Van faciliteren tot handhaving

Met zijn meer dan 3300 medewerkers is de douane een administratie in volle transitie en dit op vele gebieden. De kerntaak van de douane, namelijk het faciliteren van de handel, verschuift snel naar een rol van handhaving, bescherming en repressie onder invloed van geopolitieke spanningen. Dit veranderingsproces werd en wordt nog steeds bemoeilijkt door de opeenvolgende en impactvolle crisissen en ontwrichtingen van het handelsverkeer die we meemaakten sinds het uitbreken van de covid-pandemie.

Een wendbare organisatie met vele uitdagingen

Kristian Vanderwaeren heeft zijn organisatie zeer wendbaar gemaakt om te kunnen blijven functioneren langsheen al die hindernissen. Structurele veranderingen zijn hierdoor blijven liggen en moeten versneld aangepakt worden. Uitbouw van de ICT infrastructuur en het aantrekken van de juiste profielen voor een 100% scanning van containers in de haven zijn maar enkele van de voornaamste uitdagingen die snel verder opgepakt moeten worden. Ondertussen slorpt de agressieve groei van e-commerce in combinatie met een onaangepaste wetgeving vandaag een overmatig deel van de tijd en middelen op.

Logistieke draaischijf

Al de investeringen en veranderingen die op stapel staan, zijn van wezenlijk belang voor ons land als logistieke draaischijf voor Europa. Die hubfunctie brengt heel wat bijkomende opdrachten en verplichtingen met zich mee voor de douaneadministratie. De uitrol van de centrale douaneafhandeling, belangrijk voor onze Europese distributiecentra, is een prioriteit. Maar ook in de nabije toekomst wachten er grote uitdagingen, aangezien de douane een belangrijke rol zal moeten opnemen in de groene taxatie van de EU. Immers, de invoer van producten die niet voldoen aan de milieunormen van de EU zullen door de douane tegengehouden of belast worden.

Tegelijk ben je als logistieke hub bijzonder aantrekkelijk voor criminele organisaties en moet de douane zich blijven versterken als goederenpolitie, hetgeen dan weer andere uitdagingen
met zich meebrengt.

Videofragment

In onderstaand fragment verduidelijkt Kristian Vanderwaeren een aantal uitdagingen die de logistieke hub-functie met zich meebrengt. Bekijk het volledig interview met Kristian Vanderwaeren en beluister de podcast via het ISCN.Academy platform.

ISCN.Academy is het kennis- en straming platform voor de supply chain professional die meer inzichten wil verwerven van ervaren professionals, vakgenoten en experts uit het werkveld. Het platform biedt een scala aan verrijkte interviews (Augmented Interviews) en masterclasses rond belangwekkende supply chain topics. ISCN.Academy brengt inhoud in verschillende mediaformaten, waaronder video’s verrijkt met informatie en takeaways, podcasts en gemakkelijk leesbare artikels. ISCN.Academy biedt interessante abonnementsformules aan.

Posted in ,

Alex Van Breedam

Als futurist identificeert Alex maatschappelijke trends en uitdagingen met impact op logistiek. Als visionair ondernemer pioniert hij met nieuwe businessmodellen die hierop anticiperen. Als academicus wil hij de next generation inspireren en hierop voorbereiden. Alex wil het ISCN.Academy platform in de volgende 10 jaar uitbouwen als zijn Liber Amicorum, ter ondersteuning van zijn missie - The Mission is much bigger than the Man. www.vanbreedam.biz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.