Innovatief transport in Vlaanderen moet deels ondergronds

Het Instituut voor Samenleving en Technologie stelt in een rapport dat Vlaanderen moet nadenken over innovatieve transportsystemen. Vooral ondergronds transport wordt naar voor geschoven. Doen we dat niet dan zal Vlaanderen zijn logistieke ambities niet kunnen waarmaken. Het wegwerken van de missing links in ons transportnetwerk is onvoldoende en er moet verder gedacht worden.

Twee OLS systemen (ongehinderde logistieke systemen) worden als kansrijk gezien, namelijk een ondergronds stedelijk distributiesysteem met een distributiecentrum buiten de stad en tunnels waardoor goederen afgeleverd worden, en een geautomatiseerd containersysteem in de havens.

Over de reële slaagkansen van de OLS wordt niet erg diep ingegaan. Wel wordt gezegd dat er weinig animo is bij de vele belanghebbenden, onder andere door het hoge kostenplaatje. De terugverdientijd van dergelijke systemen is lang.

IST ijvert voor een stapsgewijze aanpak. Er moet eerst en vooral draagvlak komen voor het concept van OLS. Proefprojecten en een kenniscentrum op dit vlak kunnen helpen.

Nu donderdag zal het rapport besproken worden in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Parlement. Minister Hilde Crevits liet weten het rapport grondig te zullen bekijken, maar dat de mogelijkheden rond ondergronds transport al eens eerder onderzocht werden en dat dit moeilijk economisch rendabel te maken is.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.