Jacques Remy & Fils optimaliseert transport met Descartes

Jacques Remy & Fils optimaliseert transport met Descartes

Jacques Remy & Fils, gespecialiseerd in de levering van verse groenten en fruit in België en Frankrijk, heeft zijn transportmanagementsysteem volledig herzien. Het deed dit  om zijn kosten te verlagen en de opvolging van zijn leveringen te optimaliseren. Het bedrijf deed daarvoor een beroep op Descartes Systems Group, de expert in oplossingen voor de optimalisatie van rittenplaning in SaaS-modus (Software as a Service), om een oplossing te implementeren die aangepast is aan haar verschillende activiteiten. Het systeem, dat de hele logistieke keten omvat, werd in minder dan twee maanden ingevoerd en stelde het bedrijf in staat te reageren op de opleving van de activiteit post-covid en tegelijkertijd de kosten te verlagen.

Jacques Rémy & fils, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de import-export van groenten en fruit, organiseert zijn activiteiten via twee entiteiten:

  • La Centrale du Frais, die zich bezighoudt met de detaildistributie voor professionals en lokale overheden. Het beschikt over 15 bestelwagens die elk meer dan 20 stops per dag maken in een leveringsgebied van meer dan 100 km, van het zuiden van Luxemburg tot het noorden van Frankrijk, en in België;
  • JR Transport biedt groothandelslevering aan supermarkten en groothandelaren. Zijn vloot van 25 vrachtwagens doet gemiddeld 200 leveringen per dag, d.w.z. 5 stops per ronde. Haar transporteurs moeten ook de terugname van retourpallets van leveranciers beheren.

Hoewel JR Transport al een oplossing voor routeoptimalisatie had, werd deze weinig gebruikt en was deze niet aangepast aan de behoeften van het bedrijf. De behoefte aan een gemeenschappelijke oplossing voor beide activiteiten was duidelijk, met name om in te spelen op de sterke toename van de activiteit na de Covid-19-pandemie, om de kosten te drukken en de leveringstermijnen en de opvolging te optimaliseren. De verbetering van het statiegeldsysteem van de pallets was ook een van de uitdagingen van het project, aangezien het systeem zonder gecentraliseerd toezicht op de terugvorderingen inefficiënt en duur is (verlies van pallets en dus opnieuw aankopen).

 

Een oplossing voor rittenoptimalisatie operationeel in anderhalve maand

Eind 2021 koos Jacques Rémy & Fils voor Descartes om een oplossing te implementeren, met een duidelijke randvoorwaarde: begin 2022 een operationeel systeem hebben om snel te kunnen reageren op de uitdagingen en de ontwikkeling van het bedrijf. Een uitdaging die des te complexer was omdat bij de planning van de ritten, die voor het JR-vervoer over twee dagen worden georganiseerd, rekening moet worden gehouden met de Europese regelgeving inzake de rij- en rusttijden van de chauffeurs.

De door Descartes ontworpen en geïmplementeerde oplossing is gebaseerd op een mobiele applicatie die verschillende functionaliteiten combineert om te voldoen aan de verschillende behoeften voor het monitoren en organiseren van leveringen voor zowel La Centrale du Frais als JR Transport:

  • Systeem voor het versturen van SMS-berichten naar de klant om hem op de hoogte te brengen van de levering wanneer de chauffeur het magazijn verlaat;
  • Verzending van leveringsinstructies aan de chauffeur (digicode, sanitaire procedure voor leveringen in woonzorgcentra, enz.), om de rondes te vergemakkelijken en in elke fase tijd te besparen;
  • Real-time monitoring van de leveringen om ervoor te zorgen dat de geplande tijdstippen worden gerespecteerd en om de klant in detail te informeren, met name bij wijzigingen;
  • Het scannen van streepjescodes vereenvoudigt de traceerbaarheid en vermindert het foutenpercentage, en wordt aangevuld met het versturen van foto’s als bewijs van levering.
  • Gegevensverzameling en tracering van pallets, waardoor het aantal zoekgeraakte pallets en de bijbehorende kosten snel dalen en het probleem van het traceren van retourpallets bij JR Transport wordt opgelost.

In het algemeen betekent het plannings- en traceringssysteem dat kwalitatiever en nauwkeuriger is, een aanzienlijke tijdsbesparing voor de interne teams en een verbetering van de klantentevredenheid.

Het project is door de teams van Jacques Remy & fils in een recordtijd van slechts anderhalve maand uitgevoerd en in gebruik genomen: een echte uitdaging die tot een goed einde is gebracht dankzij de inzet en de betrokkenheid van de medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.