Katoen Natie zet in op Rusland via Estland

Katoen Natie investeert 30 miljoen euro in de haven van Tallinn, Estland. Via een nieuw magazijncomplex dat het nu in Estland optrekt, zal het in de eerste plaats vanaf 2013 90.000 ton plastic korrels naar Rusland transporteren. Dat gebeurt in opdracht van de Saudische chemiegroep Sabic, waar Katoen Natie ook in Antwerpen mee samenwerkt.

Dat het snel moet gaan, werd duidelijk bij de officiële eerste spade in Tallinn. Terwijl dit gebeurde, bleven de bulldozers op de achtergrond doorwerken. Ook hier zal Katoen Natie laten zien dat het niet langer enkel een havenbedrijf is, maar een organisatie die wereldwijd actief is in goederenlogistiek en de semi-industriële bewerking van goederen. In Estland zal het de plastic korrels opslaan en herverdelen in de magazijnen.

In zekere zin is Estland ook een gok. Veel transport naar Rusland gebeurt nu via Finland. Tallinn heeft op het vlak van logistieke dienstverlening zeker nog geen volgroeide haven. Op dit moment gaan er zo’n 450.000 containers per jaar door de containerhaven. De haven van Antwerpen deed er in het eerste semester van 2012 al 4,3 miljoen.

Fernand Huts, grote man bij Katoen Natie, ziet de investering als vrij beperkt. Als het lukt om zonder problemen 90.000 ton plastic korrels te transporteren, dan gaat de organisatie er vanuit dat andere petrochemiebedrijven snel zullen volgen. Zoniet, dan zal Katoen Natie toch niet uit Estland vertrekken. Dochterbedrijf Unieveem verdeelt uit de haven van Tallinn 50.000 ton cacaobonen, cacaoboter en cacao-olie naar de Baltische Staten en Rusland.

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.