Lineas wint VOKA Charter Duurzaam Ondernemen voor derde keer op rij

Lineas wint het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen voor de derde keer op rij. Het charter is het bewijs dat Lineas initiatieven realiseert in het kader van duurzame ontwikkeling, zowel op economisch, sociologisch als ecologisch vlak. Aangezien Lineas het VOKA Charter drie opeenvolgende jaren heeft gewonnen, ontvangt het bedrijf in oktober de UN Action Award for Sustainable Business als eerste Belgische transportonderneming.

Tegen 2030 zal het vrachtvervoer over de weg toenemen met 30%. Als we geen actie ondernemen zullen onze wegen nog meer dichtslibben dan vandaag en zal de CO2-uitstoot exponentieel groeien. Lineas neemt nu al een voortrekkersrol op in de modal shift, om vrachtvervoer te verschuiven van de weg naar het spoor.

Geert Pauwels, CEO van Lineas: “Het VOKA Charter is een mooie erkenning voor het team van alle inspanningen die we de voorbije jaren gedaan hebben om enerzijds de Modal Shift te promoten naar onze klanten, en anderzijds om onze eigen manier van werken duurzamer te maken. Het is een boost om onze ambitie te blijven verderzetten om goederentransport in heel Europa te verschuiven van de weg naar het spoor.”

Dankzij deze ambitie staat duurzame ontwikkeling centraal in de kernactiviteiten van Lineas. Dit zorgt in de komende jaren voor 9 keer minder CO2-uitstoot, 6 keer minder energieverbruik en 8 keer minder luchtvervuiling. Naast deze belangrijke klimaatuitdagingen onderneemt Lineas ook actie rond andere duurzaamheidsaspecten, zoals het omgaan met schaarse grondstoffen, verder investeren in haar menselijk kapitaal en het anticiperen op de behoeften van morgen.

Een greep uit de duurzaamheidsprojecten van het bedrijf:

  1. Lineas vervangt de remmen op haar wagons om ze stiller te maken. Tegen 2020 zal 85% van het eigen rollend materieel aangepast zijn.
  2. Lineas heeft haar locomotieven uitgerust met energiemeters om ecologisch rijden te verbeteren. Dit wordt ondersteund door permanente bijscholing van de bestuurders.
  3. Lineas is stichtend lid van een aantal coalities die de volumes goederentransport over het spoor willen verdubbelen tegen 2030: Rail Freight Forward, Belgian Rail Freight Forum, 4F.
  4. Lineas werkt samen met de ngo Natuurpunt om 10.000 m² bomen te planten in een natuurgebied in België om zo de biodiversiteit te bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.