Mijlpaal: DHL levert één miljard coronavaccins

corona vaccin

Corona is uitgegroeid tot de grootste wereldwijde gezondheidscrisis in een eeuw. Regeringen, ngo’s en overheidsinstanties stellen alles in het werk om het virus in te dammen, de vaccinatieprogramma’s te versnellen om de bevolking te beschermen, en de economieën naar een snel herstel te leiden. Sinds het begin van de wereldwijde vaccinatiecampagne in december 2020 heeft DHL veilig meer dan één miljard dosissen van het coronavaccin geleverd aan meer dan 160 landen. Op die manier droeg het actief bij aan de wereldwijde uitrol van de vaccinatie.

Nieuwe diensten voor temperatuurgevoelige vaccins

“Als we terugkijken naar de kritieke situatie die we de afgelopen negen maanden hebben meegemaakt, dan zijn we vereerd dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen. Zo zijn we erin geslaagd de verschillende configuraties van toeleveringsketens naadloos te beheren en te realiseren, en dit zonder dat de koudeketen onderbroken werd of zich veiligheidsincidenten voordeden. We werken via meerdere configuraties van toeleveringsketens en beheren in sommige landen de rechtstreekse distributie. Wij hebben in sneltempo nieuwe, specifieke en betrouwbare diensten opgezet voor het verzenden van de zeer temperatuurgevoelige vaccins en van de bijhorende voorzieningen en testkits. In overeenstemming met onze doelstelling ‘Connecting people, Improving Lives’ zullen we blijven inzetten op onze koudeketeninfrastructuur, ons veerkrachtig wereldwijd netwerk en de diepgaande expertise en ervaring van onze mensen op het vlak van farmaceutische logistiek“, zegt Katja Busch, Chief Commercial Officer DHL.

De wereldwijde vaccinatiecampagne is een cruciaal instrument in de strijd tegen het virus, en ze is essentieel om nieuwe virusvarianten in te dammen. Om een hoge mate van immuniteit te bereiken, zullen tegen eind 2021 wereldwijd ongeveer tien miljard dosissen vaccins nodig zijn. Het is uiterst belangrijk dat deze doses over de hele wereld verspreid worden om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot de vaccins. De logistieke deskundigen krijgen niet alleen te maken met verschillende en complexe configuraties van toeleveringsketens, bovendien moeten ze ervoor zorgen dat de uiterst stringente temperatuurvereisten steeds in acht worden genomen.

Geavanceerd netwerk

“Ons voordeel is dat we al beschikten over een geavanceerd netwerk met de nodige expertise op het gebied van gezondheidszorg. Hierdoor konden we snel reageren”, legt Claudia Roa, President Life Sciences & Healthcare bij DHL Customer Solutions & Innovation, uit. “We verschepen de vaccins in speciale actieve thermische containers die zijn uitgerust met ultramoderne GPS-temperatuurtrackers om een consistente temperatuur te garanderen en volledige transparantie te bieden tijdens de hele reis.”

DHL Global Forwarding en DHL Express kregen als taak de coronavaccins langs verschillende routes te vervoeren vanuit Europa en daarbuiten naar landen in Azië-Oceanië, Zuid-Amerika en Europa. DHL Supply Chain is verantwoordelijk voor de correcte opslag en lokale distributie van de vaccins in verschillende Duitse deelstaten.

“Een verschil maken is wat ons drijft, en we zijn er trots op dat we kunnen bijdragen aan de enorme taak om coronavaccins en bijbehorende medische benodigdheden op de juiste plaats en op het juiste moment te leveren, over de hele wereld”, zegt Thomas Ellmann, Vice President Life Sciences & Healthcare, DHL Customer Solutions & Innovation. “De coronacrisis die we nu meemaken leert ons duidelijk dat samenwerking tussen regeringen en ngo’s, farmaceutische bedrijven, fabrikanten van medische apparatuur en logistieke bedrijven de enige manier is om pandemieën te verslaan, zowel nu als in de toekomst.”

Essentiële voorbereiding op de toekomst

Zoals uiteengezet in de whitepaper van DHL “Revisiting Pandemic Resilience” moeten de logistieke infrastructuur en capaciteit die voor de pandemie werden opgebouwd, behouden blijven omdat de komende jaren jaarlijks nog eens 7 tot 9 miljard vaccindoses nodig zullen zijn om het aantal (her)besmettingen laag te houden en de virusmutaties te vertragen, seizoensgebonden schommelingen niet meegerekend.

Om op de toekomst voorbereid te zijn, is het van essentieel belang gezondheidscrises vroegtijdig te onderkennen en te voorkomen door middel van actieve partnerschappen, uitgebreide wereldwijde waarschuwingssystemen, een geïntegreerd plan voor epidemiepreventie en gerichte O&O-investeringen. DHL beveelt ook aan om de maatregelen voor het indammen en bestrijden van virussen uit te breiden en te institutionaliseren (bv. digitale tracering van contacten en nationale voorraden) om een strategische paraatheid en efficiëntere reactietijden te garanderen. Om een snelle uitrol van geneesmiddelen (d.w.z. diagnostica, therapeutica en vaccins) te vergemakkelijken, moeten regeringen en industrieën een ‘ever-warm’-productiecapaciteit handhaven, onderzoeks-, productie- en aankoopplannen uitwerken en de lokale inzetcapaciteiten uitbreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.