Minister bezoekt Van Moer Logistics – Nieuwe wetgeving voor beveiliging van binnenvaart en havenbedrijven

Van Moer Logistics

Minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt en Grobbendonks burgemeester Marianne Verhaert bezoeken binnenvaartterminal Van Moer Logistics in kader van nieuwe wetgeving voor beveiliging van binnenvaart en havenbedrijven


Naar aanleiding van de recent uitgebreide wet Maritieme Beveiliging, die de binnenvaart en havenbedrijven meer slagkracht biedt om hun terreinen beter te beschermen tegen het drugs- en criminele milieu, brachten minister Paul Van Tigchelt en Grobbendonks burgemeester Marianne Verhaert een bezoek aan de ‘Dennie Lockefeer Container Terminal’ van Van Moer Logistics. Het logistiek bedrijf lichtte toe welke maatregelen het kan implementeren dankzij het nieuwe wettelijke kader om zijn activiteiten beter te beschermen tegen criminele infiltratie.

Uitbreiding wet Maritieme Beveiliging

Op donderdag 2 mei 2024 werd een nieuw wetsontwerp van minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt om de beveiliging in de havens en havenfaciliteiten te versterken goedgekeurd door de plenaire vergadering van het federaal parlement. Met dit nieuwe regelgevend kader wordt verder gebouwd op de wet Maritieme Beveiliging die op 1 januari 2023 in voege is getreden en die nu uitgebreid wordt tot de binnenvaart en de havenbedrijven met impact op de maritieme beveiliging, zoals scheepsagenturen.
Daarnaast worden de controles op wie toegang krijgt tot de havens en havenfaciliteiten verder verstrengd. Zo kunnen drugssmokkelaars en andere personen met slechte bedoelingen moeilijker in terminals infiltreren.
Paul Van Tigchelt, minister van Justitie en Noordzee: “Met de wet maritieme beveiliging werden grote stappen vooruitgezet in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en in het beter beveiligen van de havens. Met deze uitbreiding van de wet gaan we verder op die lijn en komen we tegemoet aan bijkomende concrete noden die leven op het terrein. Ook hier in Grobbendonk langs het Albertkanaal en de E313. Deze belangrijke economische as moet maximaal kunnen groeien zonder dat drugscriminaliteit hier ook voet aan grond krijgt. Vandaar dat we ook de schepen van de binnenvaart en de terminals langs de binnenwateren beter gaan beveiligen. De maatregelen die we in de Antwerpse haven hebben genomen, passen we nu ook hier toe in samenwerking met de private sector.”

Terminalbezoek Van Moer Logistics

Deze uitbreiding heeft een grote impact op de bedrijven in de maritieme privésector, die nu een wettelijk kader krijgen om hun inspanningen inzake beveiliging en controle te implementeren om hun terreinen beter te beschermen tegen criminele indringers.
Samen met Grobbendonks burgemeester Marianne Verhaert bezocht minister Van Tigchelt gisterenmiddag de ‘Dennie Lockefeer Container Terminal’ van Van Moer Logistics aan het Albertkanaal. De politici werden ontvangen door oprichter en CEO Jo Van Moer, die een toelichting gaf over de geplande investeringen voor de binnenvaartterminals van Van Moer Logistics betreffende toegangscontrole en persoonsverificatie.
Jo Van Moer “Dankzij de uitbreiding van het wettelijke kader hebben we nu ook voet aan grond om de nodige investeringen door te voeren ter bescherming van onze terreinen en de uitbreiding van toegangscontroles. Op deze manier kunnen ook wij ons steentje bijdragen aan de ‘war on drugs’ en de mogelijke infiltratie van het drugsmilieu binnen onze organisatie een halt toeroepen.
Ook de burgemeester van Grobbendonk, Marianne Verhaert, ziet baat in de nieuwe wetgeving voor de lokale economie en bedrijfsvoering. “De DLCT-terminal, gelegen langs de E313 en het Albertkanaal, draagt bij tot de welvaart en verduurzaming van de mobiliteit van onze regio. De terminal haalde vorig jaar meer dan 26.000 vrachtwagens van de reeds zwaarbelaste E313. Voor mij als burgemeester blijft het belangrijk dat dit hand in hand gaat met het welbevinden van onze inwoners en de ruimere regio. Dankzij de verschillende initiatieven van de Vlaamse regering, het bedrijf Van Moer Logistics, de Vlaamse Waterweg en nu ook minister Van Tigchelt, zullen we daar ook in slagen. Deze terminal is essentieel voor onze regio en werkgelegenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.