NOS meldt dat Nederland de Hedwigepolder toch onder water zal zetten

NOS meldt dat Nederland de Hedwigepolder toch onder water zal zetten

De Nederlandse omroep NOS meldde dat er ernstige plannen zijn om de Hedwigepolder toch gedeeltelijk onder water te zetten. Er is sinds lange tijd een conflict tussen Brussel en de Nederlandse regering. Volgens NOS zou de Nederlandse staatssecretaris voor Natuur Henk Bleker aan het onderhandelen zijn met de Europese Commissie over de ontpoldering. Vlaams Minister Kris Peeters zegt alvast niets te weten van de plannen.

Eerder stelde Bleker voor om niet de Hedwigepolder, maar twee andere polders onder water te zetten voor natuurherstel. Brussel ging hiermee niet akkoord. Kris Peeters zegt ook dat de Vlaamse regering pas over alternatieven wil spreken als de Europese Commissie akkoord kan gaan met die alternatieven. In ieder geval vraagt de Vlaamse regering de uitvoering van de Scheldeverdragen die met Nederland afgesloten werden.

De kwestie ligt in Nederland erg gevoelig omdat in het regeerakkoord van de Nederlandse coalitie staat dat de Hedwigepolder droog moet blijven. Toch wordt er ook in Nederland druk uitgeoefend om snel beslissingen te nemen. De Zuid-Nederlandse werkgeversorganistaie BZW en havenbedrijf Zeeland Seaports hebben een brief gestuurd aan het Nederlandse parlement waarin ze aandringen om met spoed de verdragen rond de verdieping van de Westerschelde na te komen. Zonder de ontpoldering komen de ontwikkelingsmogelijkheden van de Zeeuwse economie in het gedrang.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.