Pakketbezorgers Budbee en Instabox bundelen krachten

Fredrik Hamilton - Alexis Priftis

De twee van oorsprong Zweedse pakketbezorgingsbedrijven, Instabox en Budbee, kondigen hun intentie aan om samen te gaan onder een nieuwe holding: Instabee. De combinatie, onder voorbehoud van de Zweedse Mededingingsautoriteit, vormt een nieuw bedrijf met meer slagkracht dat verder investeert in consumentgerichte en duurzame last mile bezorgdiensten voor e-commerce.

Instabox werd in 2015 in Stockholm opgericht, en heeft een bezorgdienst uitgebouwd die met haar slimme geautomatiseerde pakketautomaten inmiddels een van de meest gebruikte bezorgopties voor de Zweedse bevolking is. Instabox heeft in 2021 thuisbezorging aan haar diensten toegevoegd en is actief in vijf landen (Zweden, Noorwegen, Denemarken, Nederland en Duitsland).

Budbee werd in 2016 opgericht om pakketbezorging voor consumenten slimmer, sneller en gemakkelijker te maken. Budbee heeft in 2020 succesvol pakketautomaten toegevoegd en is actief in vijf landen (Zweden, Finland, Denemarken, Nederland en België). De twee bedrijven worden sinds de start geleid door hun oprichters. Beide oprichters hebben ook in de nieuwe combinatie een actieve rol. In het nieuwe bedrijf zal Fredrik Hamilton, Budbees oprichter, de taak van CEO op zich nemen en Instabox’ oprichter, Alexis Priftis, wordt Executive Chairman of the Board.

“Sinds het begin houd ik in mijn plannen altijd rekening met de lange termijn, en deze stap is een fantastische kans om samen iets substantieels neer te zetten. Ik heb Instabox altijd gevolgd en ik ben onder de indruk van hun groeipad. Deze combinatie voelt als een perfecte match en ik kijk ernaar uit om al mijn nieuwe collega’s te leren kennen. We gaan samen mooie dingen bereiken”, zegt Fredrik Hamilton.

“Ik denk dat dit een hele goede match is tussen twee bedrijven die veel waarden delen. Het wederzijds respect en de bewondering voor elkaar is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Daarom ben ik extra blij dat we nu samen e-commerce bezorgingen verder transformeren met een ijzersterke focus op klantervaring en duurzaamheid. Ik kan niet wachten om te zien wat we samen gaan bereiken”, zegt Alexis Priftis.

Zowel Instabox als Budbee hebben succesvol de traditionele spelers in de markt uitgedaagd en zijn pioniers in e-commerce met hun klantgerichte en duurzame aanpak. De logica achter deze combinatie is gebaseerd op het bundelen van expertise en kennis. Instabee is in staat om de traditionele spelers in de markt en vermogende on-demand e-commerce bezorgpartijen uit te dagen. Verder leidt het benutten van potentiële synergiën in de operatie en het bundelen van technologische oplossingen tot substantiële CO2-besparingen.

Het nieuwe bedrijf heeft een waardering van ca. 1,7 miljard EUR, en de oprichters zullen, samen met Kinnevik, de grootste investeerders zijn. De overige investeerders zijn onder andere Creades, EQT, Verdane, AMF, Stena Sessan, H&M, CNI Nordic en Thom Invest.

“We zijn blij dat we de combinatie van Instabox en Budbee kunnen steunen. Vanaf het begin zijn we onder de indruk van hoe Fredrik Hamilton en Budbee een sterke en consistente groeistrategie uitvoeren. Met deze combinatie verwachten we dat Instabee haar propositie verder kan ontwikkelen, door te bouwen op de expertise en kennis van beide bedrijven. We kijken ernaar uit de voornaamste aandeelhouder van Instabee te blijven terwijl de groei doorzet”, zegt Georgi Ganev, CEO van Kinnevik.

“De laatste jaren hebben Instabox en Budbee hun eigen domein in last mile delivery weten te revolutioneren. Als een van de grootste aandeelhouders in Instabox, zijn we onder de indruk van de historische resultaten die Alexis en zijn team hebben bereikt. Deze volgende stap om twee Zweedse succesverhalen samen te brengen, biedt ruimte voor een nog mooiere toekomst. We kijken ernaar uit om onderdeel te zijn van die toekomst”, zegt Creades CEO en Instabox Chairman John Hedberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.