Port of Antwerp gaat internationaal

Het Antwerpse Havenbedrijf gaat met dochterbedrijf Port of Antwerp International (PAI) havens uitbaten in andere werelddelen. De dochteronderneming is nieuw. Yannick Dufraimont, Algemeen directeur heeft deze week samen met zijn ploeg een eigen huisvesting gekregen. Op dit moment wordt er nog personeel gezocht om het team te vervolledigen. Maar het is een snelle start geworden. PAI heeft de handen in elkaar geslagen met Rent-a-Port, een dochterbedrijf van baggerbedrijf Deme, voor het bouwen en exploiteren van een haven in Oman. Elke partner investeert 10 miljoen dollar in het project.

Yannick Dufraimont stelt: “Het havenproject in Oman zit PAI als gegoten. De opdracht van Antwerp Port International is immers om in landen en regio’s die economisch sterk groeien, havens te gaan beheren. Uitgangspunt is dat de investeringen van PAI ten minste een rendement van 15procent moeten opleveren. Maar tegelijk moeten de belangen van PAI in havens ook de concurrentiële positie van de Antwerpse haven op wereldwijd versterken. Het moet kunnen resulteren in bijkomende goederenoverslag in Antwerpen”. De haven moet al in 2012 operationeel zijn en zal zich vooral bezig houden met de overslag van petroleum en mineralen.

In de komende jaren staan er ook havens in India, Vietnam, Congo en Brazilië op het programma. De Belgische investeringsgroep Gimv is geïnteresseerd om mee projecten uit te voeren als financiële partner.

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.