Railport Antwerpen moet spoorvervoer in haven verdubbelen

railport antwerpen

Railport Antwerpen, een gezamenlijk initiatief van het Havenbedrijf Antwerpen, de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) en de koepelfederaties Essenscia Vlaanderen en VOKA-Alfaport, gaat haar activiteiten uitbreiden. Het bedrijf zal zich actief ten dienste stellen van het spoorvervoer in de haven, inclusief het intermodale containervervoer. Doel is om het aandeel van het spoorvervoer in de haven van Antwerpen de komende jaren te verdubbelen. Een belangrijke stap in dit proces is de aanwerving van Nils van Vliet als CEO.

Uitbreiding activiteiten

Railport werd in 2013 opgestart om door middel van concrete initiatieven het spoorvervoer in de haven te verbeteren en te stimuleren. De focus van de activiteiten lag tot nu toe vooral op het uitvoeren van studies en proefprojecten omtrent verspreid vervoer.

Jacques Vandermeiren, CEO van Havenbedrijf Antwerpen: “Het aandeel van het spoorvervoer in het havenverkeer bedraagt momenteel amper 7%. Om een duurzame groei van de haven te kunnen blijven garanderen, moet daar dringend verandering in komen. We hebben daarom, samen met de andere partners, besloten om Railport naar een hoger niveau te tillen.”

Hoofdtaak van Railport wordt de coördinatie van verschillende spooractiviteiten in de haven. Railport zal daartoe een brugfunctie vervullen tussen de spoorwegmaatschappijen, havenbedrijven, verladers, terminals en spoorinfrastructuurbeheerder.

Jacques Vandermeiren: “De ontwikkeling van Railport loopt parallel met de verdieping van onze samenwerking met Infrabel. We willen immers samen met hen een nieuw beheermodel voor de havenspoorinfrastructuur ontwikkelen dat de flexibiliteit en efficiëntie van het spoorvervoer moet verbeteren. Ons doel is om het aandeel van het spoorvervoer in de haven van Antwerpen de komende jaren te verdubbelen.“

Nils van Vliet aangesteld als CEO

Vanaf 1 juli 2018 start Nils van Vliet als CEO voor Railport Antwerpen. Nils is geen onbekende in de spoorwegsector. Hij trad in 2004 in dienst bij de eerste Belgische private spoorwegmaatschappij DLC, het huidige Crossrail Benelux. Sinds 2015 bekleedde hij daar de positie van COO / managing director.

“De modal shift ten voordele van het spoorvervoer is een topprioriteit voor de haven van Antwerpen. Ik ben er van overtuigd dat we met Railport de push kunnen geven die nodig is om het spoorvervoer een veel belangrijkere rol te laten spelen. Ik ben zeer tevreden dat ik daar binnenkort mijn deel aan kan bijdragen”, aldus Nils van Vliet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.