Realtime visibiliteit van nachtleveringen voor persdistributeur AMP met Proof of Delivery- en Logistics Execution-oplossingen van Zetes

Brussel, 5 mei 2015 – Ter ondersteuning van hun diversificatiestrategie, waaronder de introductie van een haal- en afleverservice van pakketten voor zakelijke partners en klanten genaamd Kariboo!, heeft de Belgische marktleider persdistributeur AMP een nieuw Proof of Delivery- en Collection-systeem van Zetes geïmplementeerd. Het systeem is gebaseerd op de oplossingen ZetesChronos Proof of Delivery (POD) en ZetesMedea Logistics Execution en zorgt voor een volledige visibiliteit van alle logistieke stromen tussen de distributiecentra van AMP en de duizenden verkooppunten. Het maakt een efficiënte uitvoering van nachtelijke unattended deliveries mogelijk en een gestroomlijnde retourlogistiek van kratten en onverkochte goederen.

De distributiecentra van AMP zijn verspreid over het hele land. Iedere week vertrekken er 350 busjes met tijdschriften, kranten en pakketten en dit zes nachten op zeven. Vroeg in de ochtend leveren zij de bestellingen van duizenden verkooppunten in België, waaronder onafhankelijke krantenwinkels en -verkopers. Tegelijkertijd worden de onverkochte kranten en tijdschriften teruggenomen, vervolgens worden ze verwerkt in de distributiecentra van AMP en teruggestuurd naar de uitgeverijen.

Volledige visibiliteit van de logistieke stromen

Om zowel zichzelf als de klanten te voorzien van volledige transparantie, heeft AMP de papieren werkwijze vervangen door een gedegen delivery tracking system. Dit bracht twee grote uitdagingen met zich mee: het werken met de extreem korte doorlooptijden en het traceren van pakketten vanaf hun aankomst in het distributiecentrum door het hele leveringsproces.

AMP maakt momenteel gebruik van twee oplossingen van Zetes’ collaborative supply chain suite: ZetesMedea registreert in realtime alle bewegingen in de distributiecentra van AMP, zoals de inkomende goederen en de cross docking-taken, zodat het SAP-systeem van AMP de goederen kan indelen voor optimale leverroutes. ZetesChronos optimaliseert de Proof of Delivery- en Proof of Collection-processen.

Nachtleveringen met een doorlooptijd van 3 uur

De goederen worden ’s nacht geleverd bij AMP en de bestellingen moeten onmiddellijk gesorteerd worden. De eerste bestellingen verlaten het distributiecentrum enkele minuten later. De chauffeurs, die voorzien zijn van mobiele apparaten, loggen in op de ZetesChronos-applicatie, controleren de verschillende geplande stops op hun route en laden aan de hand hiervan hun busjes. Eénmaal onderweg geeft het bijgeleverde volgsysteem de geografische locatie van de chauffeurs aan, zodat de backoffice een overzicht heeft van de voortgang van de ritten en lastminutewijzigingen kan beheren, zoals het annuleren van een levering of het toevoegen van een extra stop.

De meeste leveringen vinden ’s nachts plaats op locaties waar niemand fysiek aanwezig is om de goederen in ontvangst te nemen. Via de opgehaalde gps-coördinaten wordt voorzien in een feitelijk bewijs van aflevering, inclusief een foto voor in geval van incidenten. De gegevens worden meteen doorgestuurd naar het centrale systeem, zodat realtimetracering mogelijk is. De backoffice weet zo op elk moment welke goederen ontvangen zijn, welke verzonden zijn, hoe ze verzonden zijn en waar ze geleverd zullen worden. Op die manier kan AMP een klantenservice van hoog niveau bieden aangezien de backoffice de klanten in realtime kan informeren over eventuele problemen.

Rolf Vermeulen, Operations Director bij AMP vertelt: “De implementatie van onze Proof of Delivery-oplossing was oorspronkelijk bedoeld ter ondersteuning van onze diversificatiestrategie, waaronder de introductie van een nieuwe pakketservice met de naam Kariboo! Nu kunnen we niet meer zonder. Zetes leverde een complete oplossing die ons end-to-end-visibiliteit door de hele logistieke keten geeft en waarmee we het ophalen, het leveren en de retourlogistiek efficiënter kunnen afhandelen.”

casestudy lezen

Foto’s
http://www.newsengine.eu/?p=3664

Over AMP

Vanaf de start in 1885 als nationale persdistributeur is AMP marktleider geweest in België. Vandaag bedient AMP ruim 5.300 verkooppunten in België. Het bedrijf verdeelt dagelijks meer dan 700.000 magazines en 550.000 kranten, waarvan 325 verschillende magazinetitels en 175 krantentitels. Naast de nationale persdistributie bedient AMP ook over de grenzen heen een high level netwerk van dagbladhandelaren, waarbij het alle buitenlandse perstitels verdeelt. Het bedrijf maakt deel uit van Lagardère, een multinationale mediagroep in meer dan 20 landen.

Voor meer info

Over Zetes
Zetes(Euronext Brussels: ZTS) is een toonaangevende internationale groep gespecialiseerd in identificatie- en mobilieitesoplossingen in de supply chain. Door gebruik te maken van automatische indentificatie technologien op een intelligente wijze, verbinden wij goederen en fysieke bewegingen en digitale flows, onze klanten en hun kritieke data, maar ook consumenten en bedrijven, burgers en regeringen. Door gebruik te maken van de meest innovatieve technologieën helpen we onze klanten hun snelheid, kwaliteit en accuraatheid te verbeteren, zodat ze aan de top van hun sector kunnen staan. Wij zijn hierdoor pionier en leider in onze markt.

De Zetes groep heeft haar hoofdkantoor in Brussel en er werken meer dan 1100 personen in 19 EMEA-landen. Zetes streeft naar een duurzame winst en groei; in 2014 bedroeg de geconsolideerde omzet € 245,3 miljoen. Meer informatie op:www.zetes.nl, www.zetes.be/nl

Over Zetes’ oplossingen voor de toeleveringsketen
Zetes verandert de manier waarop moderne toeleveringsketens samenwerken. De procesoptimaliseringsoplossingen voor Packaging, Warehousing, Proof of Delivery, Direct Store Delivery en In-Store management, verbonden via ZETES Track & Trace repository, stellen grote organisaties in staat om een integrale productraceerbaarheid te garanderen, van de productie tot bij de verbruiker. Zetes biedt organisaties belangrijke steun bij de aanpak van de globale uitdagingen op het niveau van traceerbaarheid, zoals serialisering, diversificatie, veiligheid, naleving van de wetten en reglementen en het bestrijden van namaak. ZETES integreert de nieuwste cloudgebaseerde platformen met zijn geavanceerde technologieën voor ImageID, spraakherkenning, RFID, codering en mobiel computergebruik. Als betrouwbare partner garandeert ZETES een optimaal beheer van de levenscyclus van zijn oplossingen via ZetesTotalCare en ZetesTotalFinance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.