Recordomzet voor Suezkanaal

Recordomzet voor Suezkanaal

Het Suezkanaal heeft in het boekjaar 2022-2023 een recordomzet van ongeveer 8,6 miljard euro behaald, zo heeft de Egyptische staat vernomen. Dit is een aanzienlijke stijging van 35 procent ten opzichte van het voorgaande fiscale jaar 2021-2022 (juli-juni), waarin 6,4 miljard euro werd geregistreerd. Osama Rabie, de voorzitter van het Suezkanaal Autoriteit, heeft dit bevestigd tijdens een persconferentie.

Deze toename kan worden verklaard door een grotere doorstroming van schepen, dankzij een nieuw aangelegd stuk dat tussen 2014 en 2015 is gegraven. Hierdoor kunnen konvooien nu gemakkelijker passeren en is de transittijd van schepen verkort.

Deze ontwikkeling markeert het succes van een van de ‘megaprojecten’ van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi, die de afgelopen jaren aanzienlijke financiële middelen van het land hebben opgeslokt. Egypte verhoogt jaarlijks de belastingen en andere heffingen die worden opgelegd aan schepen die gebruikmaken van deze belangrijke maritieme handelsroute, die de Rode Zee en de Middellandse Zee met elkaar verbindt. Ongeveer 10 procent van de wereldwijde maritieme handel gaat via het Suezkanaal.

Het Suezkanaal speelt een cruciale rol als inkomstenbron voor Egypte, een land dat te kampen heeft met een ernstige economische crisis. Volgens Moody’s behoort Egypte tot de vijf landen wereldwijd met het risico om hun buitenlandse staatsschulden nooit volledig af te kunnen lossen.

Hoewel Caïro in december 2022 zijn vierde lening van het Internationaal Monetair Fonds heeft ontvangen sinds 2017, wegen de ruim drie miljard dollar die het land in de afgelopen jaren heeft ontvangen nauwelijks op tegen de totale schuld van 42 miljard dollar. Als reactie op de financiële injectie van het IMF heeft Egypte besloten zijn munteenheid met 50 procent te devalueren.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.