RV Belgica test Europese GPS voor maritieme doeleinden

Het onderzoeksschip RV Belgica test nu de mogelijkheid om EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) te gebruiken voor maritieme doeleinden. EGNOS is een Europees systeem dat verder bouwt op het Amerikaanse GPS.

EGNOS is oorspronkelijk ontwikkeld voor de luchtvaart, maar het moet in principe mogelijk zijn om ook martiem verkeer te begeleiden. Het is een systeem dat de nauwkeurigheid van GPS signalen verbetert met behulp van drie geostationaire satelliettransponders die heel Europa dekken. Het is daarom mogelijk om te gebruiken voor transporten zowel op land als op zee. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil nu leren hoe de signalen door de zee, de havens of schepen die in de buurt zijn worden beïnvloed.

De 3 ontvangers op de RV Belgica sturen continu signalen door, zodat ESA weet hoe het systeem reageert op zeecondities, nabijheid van andere schepen, havens enzovoort. Het doel is ook om de ontvangers te testen in gebieden waar normaal geen signalen ontvangen worden, zoals midden in een windmolenpark.

De Europese Commissie ziet alvast veel potentieel in het systeem voor transport over zee en binnenwateren.

Bron: Engineeringnet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.